Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Най-важните уроци на Буда

Хороскоп

Най-важните уроци на Буда

Най-важните уроци на Буда - Tribune.bg
Снимка:

Будизмът е една от най-старите и най-разпространените световни религии

Основателят на будизма - Буда Гаутама - е живял в Индия преди около 2600 години. След просветлението на Буда учението му започнало да се разпространява в съседните страни.

Будизмът е една от най-старите и най-разпространените световни религии. Много от неговите съмишленици не го определят като религия, а в това учение виждат просто „науката за съзнанието“. Тази наука се основава главно на наблюденията и заключенията на легендарния мъдрец Сидхарта Гаутама, известен още като Буда.

Философията му е оказала огромно влияние върху всички световни религии и е достойна за всеки човек, независимо от неговите вярвания.

1. Любовта побеждава всичко

„Омразата не може да бъде преодоляна чрез омраза; тя може да бъде победена само от любов. Това е вечен закон. "

 2. Определя те не това, което казваш, а това, което правиш

"Не можеш да наречеш човек мъдрец само защото говори, но ако видиш, че той живее в мир, любов и отсъствие на страх, значи всъщност е мъдър."

„Кучето не се счита за добро, ако може да лае само. Човек не може да се счита за добродетелен, ако казва само правилните и приятни неща. "

 3. Тайната на доброто здраве е да живеем в настоящето

"Не се задържайте в миналото, не мечтайте за бъдещето, фокусирайте изцяло съзнанието си върху настоящия момент."

"Тайната на здравето за ума и тялото е не да оплакваме миналото, не да се тревожим твърде много за бъдещето, а да живеем в настоящето разумно и искрено."

 4. Погледът към себе си дава разбиране

„Не трябва да търсите пътя си в небесата. Просто трябва да погледнете навътре в сърцето си."

 5. Думите могат да наранят и да лекуват

„Думите имат сила и могат както да унищожават, така и да лекуват. Правилните и добри думи могат да променят нашия свят. "

 6. Пусни го и то ще бъде твое завинаги

„Най-сигурният начин да загубите е да продължите да се вкопчвате в нещо.“

 7. Никой не може да изживее живота ти вместо теб

„Никой няма да ни спаси, освен нас самите. Никой не може това и никой няма да го направи. Самите ние трябва да извървим своя път “.

 8. Щастието не намалява, ако се сподели

„Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и животът й няма да бъде по-кратък. Щастието не намалява, когато го споделите. “

 9. Бъдете мили към всички

„Бъдете меки с младите, състрадателни към възрастните хора, толерантни към слабите и грешните. Веднъж в живота си ще бъдеш или си като всеки от тях. "

„Предайте простата истина на всички и навсякъде: за обновяване на човечеството са необходими само благородно сърце, сърдечна дума и състрадание.

 10. Не вярвайте на всичко, което ви се казва

„Не вярвайте на това, което сте чули; не се доверявайте на традициите, тъй като те се предават от поколение на поколение; не се доверявайте на нищо, ако това са слухове или мнение на мнозинството; не се доверявайте, ако това е само запис на изказването на някакъв стар мъдрец; не се доверявайте на предположения; не се доверявайте на това, което смятате за истина, на каквато сте свикнали; Не се доверявайте на голия авторитет на вашите учители и старейшини. След наблюдение и анализ, когато е съобразено с разума и допринася за доброто и ползите на един и всеки, тогава го приемете и живейте според него. "

 11. Каквото мислиш, всичко ще бъде така

„Всичко, което сме, е резултат от това, което сме мислили, животът ни се основава на нашите мисли и се състои от нашите мисли. Ако човек говори или действа със зли намерения, то страданието следва след това, както колелото следва копитата на вола, който дърпа колата ... Ако човек говори или действа с добра цел, тогава щастието го следва като сянка, която никога няма да го напусне. "

 12. Освободете страховете си

„Цялата тайна на съществуването е да се освободим от страховете. Не се страхувайте от това, което ще се случи с вас, бъдещето ви няма да се промени от това, но настоящето ще стане спокойно. "

 13. Истината винаги ще се открои

"Има три неща, които не могат да бъдат скрити: слънцето, луната и истината."

 14. Контролирайте мислите си или те ще ви контролират

„За да се радвате на добро здраве, за да създадете истинско щастие на семейството си, за да донесете спокойствие на всички, първо трябва да ограничите и контролирате собствения си ум. Ако човек може да контролира съзнанието си, тогава той ще може да намери път към Просветлението и цялата мъдрост и добродетел естествено ще стигнат до него. "

"Твоите собствени мисли, а не врагове или недоброжелатели са тези, които склоняват човек към тъмната страна."

 15. Подозренията разделят, доверието обединява

„Няма нищо по-лошо за една връзка от навика да подозираш. Това е отрова, която убива приятелството и разяжда любовта. Това е шип, който дразни и намушква; това е меч, който убива. "

 16. Никой не е по-достоен за твоята любов от теб

„Можете да търсите из цялата Вселена човек, който заслужава вашата любов и обич повече от вас самите, но няма да намерите този човек никъде. Самият вие, както никой друг в цялата Вселена, заслужавате вашата любов и обич. "

 17. Знанието на другите носи мъдрост, а познаването на себе си дава просветление

„По-добре да победите себе си, отколкото да спечелите хиляда битки. Такава победа винаги ще остане при вас. Нито ангелите, нито демоните, нито небето, нито ада могат да я отнемат от вас. "

 18. Духовността не е лукс, а необходимост

„Както свещта не може да гори без огън, така и хората не могат да съществуват без духовен живот.“

 19. Заменете завистта с възхищение

"Не завиждайте на добрите качества на другите, а чрез възхищение ги внушете на себе си."

 20. Потърсете мир в себе си

„Спокойствието е вътре във вас. Не го търсете извън себе си. "

 21. Избирайте внимателно приятелите си.

„От лош и неискрен приятел трябва да се страхувате повече отколкото от див звяр; див звяр може да нарани тялото ви, но зъл приятел наранява душата ви. "

 22. Няма рецепта за щастие.

„Щастието не е успешно стечение от външни обстоятелства. Това е просто състояние на ума ви. "

„Няма път към щастието; щастието е пътят. "

 23. Трите най-важни неща

„В крайна сметка важни са само три неща: колко силно обичаме, колко лесно живеем и колко просто се отказваме от ненужното.“

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати