Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Омар Хаям – поет, астролог и кулинар

Хороскоп

Омар Хаям – поет, астролог и кулинар

Снимка:

„Когато мяташ кал по някого, помни - може и да не го уцелиш, но калта ще остане по ръцете ти!”

Омар Хаям

Омар Хаям Нишапури, персийски философ, поет, математик, физик и астроном, познаващ добре астрологията и също оставя своя принос в кулинарията. Интересите му в науката са разнопосочни. В съвремието той е известен повече като поет, създател на оригинални философско-лирически четиристишия (рубаи) - мъдри, пълни с чувство за хумор и хитрост. Неговият „Рубаят”, сборник от четиристишия пръв превежда Едуард Фицджералд, бащата на Скот Фицджералд, който останал възхитен. Първите преводи на рубаите на Омар Хаям за България са през немски и английски език, и техен преводач е Гео Милев.

Според анализаторите му, стилът на учения давал възможност да се изрази това, което не бива да се казва на глас в прав текст. Омар Хаям ценял удоволствието и радостта от живота и му се наслаждавал всяка минута. Бил непоправим хедонист.

Омар Хаям е посветил време и на астрологията на храненето. Пръв е написал книга за кулинарното хранене на знаците на Зодиака. Там е отбелязал:„За да живеете мъдър живот, трябва да знаете много. Помнете две важни правила: По-добре е да гладувате, отколкото за ядете от всичко, което ви попадне! и По-добре е да бъдете сами, отколкото с който и да е!“

Роден е на 18 май 1048 г., което означава: в зодиакалния знак на Телец в годината на Плъха. Името „Омар“ се превежда като „живот“. Единственото дете в семейството на богат занаятчия. До двадесетата си година животът на Омар бил доста приятен и свободен: занимавал се с наука, съчинявал поезия, още нищо не знаел за прозата на живота (и поглеждал в кухнята само дали майка му няма да го почерпи с нещо вкусно!). Но, както се казва, нищо не трае вечно. След смъртта на родителите си Омар напуснал Нишапур. В чантата на беглеца имало само няколко от най-ценните книги и малко количество храна. Слънцето в знака Телец му давало сила и издръжливост. Легендата разказва, че той се натъкнал на самотна къща край пътя. На прага на тази къща седял един старец, който напомнял на Омар за баща му и който казал: „Влезте, страннико”.

Хаям бил много жаден и попитал за вода. Възрастният човек отговорил: „Имам всичко. Но нямам сили да поддържам своя живот”, той умирал от изтощение. Младият мъж го пренесъл в къщата и го положил на дивана, изтичал до кладенеца и донесъл вода, напоил стареца и след това отишъл в кухнята ... И тогава Омар първо съжалил, че няма понятие как се готви, но страхувайки се за живота на стареца, той започнал да действа без да се бави повече. Намерил парче говеждо месо в килера, нарязал го на тънки ивици, намерил тежък меден казан и запалил огъня. Спомнил си, че в бащиния си дом месото винаги се сервирало със зеленчуци и потърсил в градината. Вдъхновение връхлетяло младежа! Той вече знаел какво да прави и се заел да готви. Припомнил си учението на Ибн Сина, който твърдял, че смес от чесън, вино и соев сос е в състояние бързо да върне загубената сила на човек и месото, отлежало в тази лечебна смес, ще се окаже не само вкусно, но и ще се превърне в лекарство за изтощения старец. Така говеждото било приготвено. Омар занесъл храната на стареца, който, като я вкусил и казал: „О, синко! Притежаваш истински дар!” Омар отговорил: „Готвя за първи път, но това занимание ми хареса! В медресето изучих много медицински трактати и разбрах, че храната е най-доброто лекарство за всички болести. Великият Ибн Сина не успял да даде на тази наука достойно развитие, но ми се струва, че мога да продължа и да завърша работата, която той започнал ”... Няколко месеца по-късно Омар напуснал вече по-укрепналия и подмладен старец и продължил пътя си.

Устроил се в Исфахан, Хаям изучава математика, пише първите си стихотворения и с ентусиазъм се научава да готви храна, събирайки и усъвършенствайки стари рецепти. Скоро хората започнали да говорят за него като за човек, който знае как да готви невероятни ястия, а самият велик султан го поканил да стане придворен надим - сърдечен приятел, на когото се доверяват тайни. През следващите десет години Омар Хаям организирал пищни приеми, измисляйки нови кулинарни рецепти и разработвайки таблици за астрологично хранене, в които подробно описал каква храна е необходима за представителите на различните зодиакални знаци. Тази работа донесла на Хаям световна слава, тъй като и до днес астролозите от много източни страни използват неговите таблици!  


Коментари (1)

Раиса Поздравления.
Ето такива статии заслужават внимание и уважение.
25.04.2020 18:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема