Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Оризът подмладява тялото

Хороскоп

Оризът подмладява тялото

Оризът подмладява тялото - Tribune.bg
Снимка:

Оризът има благоприятен ефект върху нервната система

Родното място на ориза е територията на съвременен Виетнам и Тайланд. Именно там преди 9 000 години започва да се отглежда тази култура и след това се разпространява по целия свят: първо в Индия, Китай, Малайзия и Индонезия, по-късно в Япония, Средиземноморието, Америка и Европа.

В древна Гърция оризът се е използвал изключително като възстановяващо средство за възрастни хора и болни. В Европа оризът дълго време е бил лукс, тъй като е бил внасян от Азия. През XIII век за разпространението на ориза в Европа е подпомогнала чумата: след епидемията полетата на Италия, Испания и Сицилия вместо пшеница се засаждат с ориз, който не изисква сложни грижи и дава голяма реколта.

С откриването на Америка колонистите внесли ориз там, без да отдават никакво значение на местните зърнени култури. Постепенно оризът измества традиционните продукти на индианците.

Днес оризът е най-разпространената зърнена култура и най-популярната храна в света. Всички сортове ориз съдържат голямо количество фибри, протеини, витамини от група В, калций, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, цинк. Кафявият ориз е особено богат на фибри, минерали и витамини.

Оризът е важен източник на няколко витамина от група В: тиамин В1, рибофлавин В2, ниацин В3 и В6; витамин РР, каротин, витамин Е, които помагат за укрепване на нервната система и имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Оризът съдържа достатъчно количество микроелементи, необходими за организма ни: калий, калций, фосфор, цинк, желязо, йод и селен. Съставът на ориза включва 8 аминокиселини, които са необходими на човешкото тяло за създаване на нови клетки. Съдържа лецитин, добре известен активатор на мозъчната дейност.

Почти пълното отсъствие на натрий в ориза помага много на хората с хипертония. Оризът като редовен компонент на диетата, с високо ниво на невротрансмитери, намалява процента на болестта на Алцхаймер, има свойствата да понижава холестерола в организма.

Съдържащите се в ориза вещества обгръщат нежно стените на стомашно-чревния тракт и го предпазват от вредно въздействие. Затова помага на хора, страдащи от киселини, гастрит, язва на стомаха и др. Поради това защитно качество оризът е включен в списъка на продуктите, които помагат за предотвратяване на рак.

Оризът има благоприятен ефект върху нервната система. Поради високото си съдържание на калий, той е полезен за сърцето. Най-важното свойство на ориза е способността му да абсорбира и отстранява излишната сол, което означава, че има благоприятно въздействие върху бъбреците. Оризът нормализира цялата пикочна система и предотвратява появата на отоци. Освобождаването от солите също улеснява функцията на ставите и облекчава болката.

Оризът е много полезен за хора, които се опитват да не наддават или дори да отслабнат. Много диетолози съветват да се организират дни с ядене само на ориз.

Един от признаците на стареенето е втвърдяването на ставите, които стават трудно подвижни и започват да пукат. Оризът може да забави дори и да предотврати този процес, тъй като има способността да отнема от съединителната тъкан „втвърдителите”, които отнемат от еластичността й.

Накиснете чаша ориз във вода и оставете да престои една нощ. На другия ден излейте водата и добавете 2 чаени чаши прясна вода и варете докато оризът попие водата. Получената каша разделете на две – по една доза на ден. Заедно с оризът може да изпивате и по 1-2 чаши чай от шипки или коприва.

През втория ден може да изядете ориза заедно с варено цвекло или ябълки. Задължително при консумацията на ориза е да изпивате по 1 чаена чаша чиста студена вода.

Трябва да се отбележи, че внесеният ориз често се третира със синтетични вещества, които предпазват ориза от вредители, придават на зърното външен блясък и подобряват вкуса му преди транспортиране. Затова трябва да гледате производителя, за да изберете най-полезния ориз.

Не приемайте ориза като монопродукт дълго време, тъй като това може да доведе до различни здравословни проблеми.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп