Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Оризът подмладява тялото

Хороскоп

Оризът подмладява тялото

Снимка:

Оризът има благоприятен ефект върху нервната система

Родното място на ориза е територията на съвременен Виетнам и Тайланд. Именно там преди 9 000 години започва да се отглежда тази култура и след това се разпространява по целия свят: първо в Индия, Китай, Малайзия и Индонезия, по-късно в Япония, Средиземноморието, Америка и Европа.

В древна Гърция оризът се е използвал изключително като възстановяващо средство за възрастни хора и болни. В Европа оризът дълго време е бил лукс, тъй като е бил внасян от Азия. През XIII век за разпространението на ориза в Европа е подпомогнала чумата: след епидемията полетата на Италия, Испания и Сицилия вместо пшеница се засаждат с ориз, който не изисква сложни грижи и дава голяма реколта.

С откриването на Америка колонистите внесли ориз там, без да отдават никакво значение на местните зърнени култури. Постепенно оризът измества традиционните продукти на индианците.

Днес оризът е най-разпространената зърнена култура и най-популярната храна в света. Всички сортове ориз съдържат голямо количество фибри, протеини, витамини от група В, калций, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, цинк. Кафявият ориз е особено богат на фибри, минерали и витамини.

Оризът е важен източник на няколко витамина от група В: тиамин В1, рибофлавин В2, ниацин В3 и В6; витамин РР, каротин, витамин Е, които помагат за укрепване на нервната система и имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Оризът съдържа достатъчно количество микроелементи, необходими за организма ни: калий, калций, фосфор, цинк, желязо, йод и селен. Съставът на ориза включва 8 аминокиселини, които са необходими на човешкото тяло за създаване на нови клетки. Съдържа лецитин, добре известен активатор на мозъчната дейност.

Почти пълното отсъствие на натрий в ориза помага много на хората с хипертония. Оризът като редовен компонент на диетата, с високо ниво на невротрансмитери, намалява процента на болестта на Алцхаймер, има свойствата да понижава холестерола в организма.

Съдържащите се в ориза вещества обгръщат нежно стените на стомашно-чревния тракт и го предпазват от вредно въздействие. Затова помага на хора, страдащи от киселини, гастрит, язва на стомаха и др. Поради това защитно качество оризът е включен в списъка на продуктите, които помагат за предотвратяване на рак.

Оризът има благоприятен ефект върху нервната система. Поради високото си съдържание на калий, той е полезен за сърцето. Най-важното свойство на ориза е способността му да абсорбира и отстранява излишната сол, което означава, че има благоприятно въздействие върху бъбреците. Оризът нормализира цялата пикочна система и предотвратява появата на отоци. Освобождаването от солите също улеснява функцията на ставите и облекчава болката.

Оризът е много полезен за хора, които се опитват да не наддават или дори да отслабнат. Много диетолози съветват да се организират дни с ядене само на ориз.

Един от признаците на стареенето е втвърдяването на ставите, които стават трудно подвижни и започват да пукат. Оризът може да забави дори и да предотврати този процес, тъй като има способността да отнема от съединителната тъкан „втвърдителите”, които отнемат от еластичността й.

Накиснете чаша ориз във вода и оставете да престои една нощ. На другия ден излейте водата и добавете 2 чаени чаши прясна вода и варете докато оризът попие водата. Получената каша разделете на две – по една доза на ден. Заедно с оризът може да изпивате и по 1-2 чаши чай от шипки или коприва.

През втория ден може да изядете ориза заедно с варено цвекло или ябълки. Задължително при консумацията на ориза е да изпивате по 1 чаена чаша чиста студена вода.

Трябва да се отбележи, че внесеният ориз често се третира със синтетични вещества, които предпазват ориза от вредители, придават на зърното външен блясък и подобряват вкуса му преди транспортиране. Затова трябва да гледате производителя, за да изберете най-полезния ориз.

Не приемайте ориза като монопродукт дълго време, тъй като това може да доведе до различни здравословни проблеми.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още