Пържоли с ябълки
Продукти: 4 свински пържоли (150 г всяка), 1 зелена ябълка, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло, 50 г кашкавал или твърдо сирене, пресен босилек, смлян черен пипер, сол.
За соса: 4 супени лъжици шери, 1/4 чаша телешки или пилешки бульон, 4 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица брашно, сол
Приготвяне: Издълбайте и извадете сърцевината от ябълките и нарежете на кръгчета. Ако ви е трудно предварително, сърцевината може да се изреже внимателно от кръговете с малък остър нож.
Лукът нарежете също на кръгчета.
Разтопете 1 супена лъжица масло в тиган, добавете лука и запържете до златисто кафяво.
Настържете кашкавала (или твърдо сирене).
Поставете пържолите в найлонов плик или между два слоя домакинско фолио и начукайте леко. Натрийте месото със смес от сол и черен пипер.
В отделен тиган загрейте останалото масло, запържете пържолите от двете страни на силен огън до златисто кафяво.
Сложете половината от пържолите в дълбока тава за печене, намазана с олио, отгоре - кръгчета ябълки и покрийте с останалите пържоли. Върху тях се слага от запържен лук и се поръсва с настъргания кашкавал.
Разстелете останалите кръгове ябълки наоколо. Печете пържоли за 7-8 минути на 230 градуса.
За соса разбъркайте брашното в малко количество студен бульон, за да няма бучки. Изсипете останалия бульон в тенджера, оставете да заври, добавете шери, сметана, сол и бульона с брашно. Варете соса, докато се сгъсти.
При сервиране поставете печени резенчета ябълка при пържолите. Залейте със соса и украсете с листенца босилек.
По-опростен вариант
Начуканите пържоли се пържат в гореща мазнина. Като се позачервят, посоляват се и се ръсят със ситен черен пипер. В мазнината, където са се пържили пържолите, се пържат ябълки, нарязани на кръгове. Поднасят се топли.
Да ви е вкусно!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/parzholi-s-yabalki/