Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Питагор

Хороскоп

Питагор

Снимка:

Някои от съвременниците на Питагор вярвали, че той е чудотворец и посветен във великите тайни, че бил изпратен от Аполон. Трудно може да се отдели истината от легендите, които се носят за него. Той е роден на остров Самос. Бил интелигентен, ученолюбив и добър оратор. Обучавал се при жреците във финикийските храмове, където бил посветен в тайните. На 18 години напуска Гърция и отива в Египет, където изучава астрономия и геометрия. Имал многостранни интереси в области като математика, етика, педагогика, метафизика, наука, философия, религия. Свирел на лира, рецитирал поезията на Омир.

Питагор бил вегетарианец. Той вярвал в прераждането на душата и че тя преминава превъплъщението си в безкраен цикъл от прераждания в различни форми на живот. Веднъж като вървял по улицата и попаднал на сцена, при която биели едно кученце. Веднага помолил да спрат да го бият, защото в него разпознал по гласа, че живее душата на приятеля му.

Питагор забранявал употребата на боба като храна. Не е много ясна тази забрана, но се предполага, че с това е искал неговите ученици да стоят далеч от властта. В онези времена нямало бюлетини за гласуване, защото хартията била скъпа и се гласувало със зърна боб.

Питагор направил много открития в областта на математиката и геометрията. Всички знаят или поне са чували за Питагоровата теорема. Той смятал посредством теорията за прераждането, че всички форми на животинския свят са взаимно свързани и в тялото на някое животно може да е приютена душата на някой починал роднина и яденето на месото му ще бъде акт на канибализъм.

Създал Питагорейска религиозно-философска школа. Достъпът до нея бил труден. Била обгърната в мистерии. Тези, които постъпвали в нея давали обет за мълчание и спазвали множество забрани относно хигиената и храненето. Изучавали тайното учение за прераждането на душата наред с другите науки. Питагор имал много последователи – мъже, жени, от различни религии и социални прослойки. Учениците му го обожествявали. Негови последователи са Сократ и Платон.

Питагорейците ходели с бели ленени дрехи, занимавали се с нумерология и се отдавали на съзерцателен живот. Смятали, че здравето трябва да се развива, да се поддържа гъвкаво, за да бъде ефикасен инструмент на духа, за развитие на менталните заложби и духовната практика. Питагор искал да върне хората във времето, когато първоначално всички били вегетарианци.

Питагор и неговите последователи се хранели с плодове и зеленчуци без да бъдат обработвани на огън. Ядели жълъди, мелели ги на брашно, използвали печени жълъди за кафе. Друга храна, която употребявали, била ечемика, лещата, обожавали зелето, орехи, смокини, варени и пресни зеленчуци. Като подправка Питагор ценял синапеното семе. Вярвал в ободряващите му свойства и че действа благотворно на мозъка.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още