Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. По какво се различава кафето Робуста от Арабика?

Хороскоп

По какво се различава кафето Робуста от Арабика?

По какво се различава кафето Робуста от Арабика? - Tribune.bg
Снимка:

Знаехте ли, че има около 100 различни вида кафета по целия свят? Тези видове имат значителна разлика по отношение на вкуса и отглеждането, но в крайна сметка изглеждат еднакви, след като са печени. Само два вида се отглеждат в промишлен мащаб.

Арабика е открита през 18-ти век в Етиопия, Робуста - през 19 век в Конго.

Арабика расте на надморска височина от 1000 до 2800 над морското равнище. Колкото по-високо, толкова по-богат е вкусът. Робуста расте в равнините.

Арабика е дърво, Робуста е храст.

На Робуста зърната са кръгли, на Арабика са по-овални, удължени и плоски.

Арабика има богат вкус с ярка киселинност, по-ароматно и меко. Зърната на Робуста са по-груби и прости на вкус с изразена горчивина.

Робуста балансира киселинността на сместа, докато Арабика намалява суровостта.

Робуста има два пъти повече кофеин, колкото в Арабика.

Повече от 65% от световното производство на кафе се добива от Арабика, 35% от Робуста.

Бразилия е основният производител на Арабика, а Виетнам произвежда най-много Робуста.

Арабика и Робуста се допълват взаимно, а от правилната комбинация от двата вида кафе се раждат най-добрите смеси от кафе.

Какво представлява кафето Арабика?

Арабика е „кралицата на кафените зърна“. Любителите на кафе обичат изискания му, сложен, сладък и мек вкус. Производителите обичат превъзходното качество и чистота на Арабика. Това кафе на зърна ясно управлява света на производството на кафе и специализирания пазар. Стабилна и богата реколта е възможна само при липса на студ. Средните дневни температури не трябва да падат под 15 градуса по Целзий.

Какво представлява кафето Робуста?

Любителите на кафе не го гледат с мили очи. То отнася повече критики. Някои дори стигат до там, че казват, че на вкус им е като изгоряла гума. И все пак това е второто най-консумирано и търгувано кафе в света. Зърната са сурови, силни и имат зърнест оттенък с подобен на фъстъци послевкус. В сравнение с Арабика, това кафе се счита за много по-лошо, но съдържа два пъти повече кофеин.

Отглеждане: От двата сорта, Робуста е по-лесна за отглеждане. Добивът също е по-малко чувствителен към насекомите. Високите нива на кофеин действат като химическа защита за зърната, тъй като е много токсичен за насекомите. Робуста по-бързо ражда плодовете си. Добивът на Арабика отнема няколко години, за да узрее.

Цена: Кафето Арабика е по-скъпо от Робуста. Евтините кафета в супермаркетите и разтворимите кафета обикновено са Робуста. Можете да вземете кафе Арабика в хранителните магазини, но не винаги може да се довери на качеството му.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кафе
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети