Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. По какво се различава кафето Робуста от Арабика?

Хороскоп

По какво се различава кафето Робуста от Арабика?

Снимка:

Знаехте ли, че има около 100 различни вида кафета по целия свят? Тези видове имат значителна разлика по отношение на вкуса и отглеждането, но в крайна сметка изглеждат еднакви, след като са печени. Само два вида се отглеждат в промишлен мащаб.

Арабика е открита през 18-ти век в Етиопия, Робуста - през 19 век в Конго.

Арабика расте на надморска височина от 1000 до 2800 над морското равнище. Колкото по-високо, толкова по-богат е вкусът. Робуста расте в равнините.

Арабика е дърво, Робуста е храст.

На Робуста зърната са кръгли, на Арабика са по-овални, удължени и плоски.

Арабика има богат вкус с ярка киселинност, по-ароматно и меко. Зърната на Робуста са по-груби и прости на вкус с изразена горчивина.

Робуста балансира киселинността на сместа, докато Арабика намалява суровостта.

Робуста има два пъти повече кофеин, колкото в Арабика.

Повече от 65% от световното производство на кафе се добива от Арабика, 35% от Робуста.

Бразилия е основният производител на Арабика, а Виетнам произвежда най-много Робуста.

Арабика и Робуста се допълват взаимно, а от правилната комбинация от двата вида кафе се раждат най-добрите смеси от кафе.

Какво представлява кафето Арабика?

Арабика е „кралицата на кафените зърна“. Любителите на кафе обичат изискания му, сложен, сладък и мек вкус. Производителите обичат превъзходното качество и чистота на Арабика. Това кафе на зърна ясно управлява света на производството на кафе и специализирания пазар. Стабилна и богата реколта е възможна само при липса на студ. Средните дневни температури не трябва да падат под 15 градуса по Целзий.

Какво представлява кафето Робуста?

Любителите на кафе не го гледат с мили очи. То отнася повече критики. Някои дори стигат до там, че казват, че на вкус им е като изгоряла гума. И все пак това е второто най-консумирано и търгувано кафе в света. Зърната са сурови, силни и имат зърнест оттенък с подобен на фъстъци послевкус. В сравнение с Арабика, това кафе се счита за много по-лошо, но съдържа два пъти повече кофеин.

Отглеждане: От двата сорта, Робуста е по-лесна за отглеждане. Добивът също е по-малко чувствителен към насекомите. Високите нива на кофеин действат като химическа защита за зърната, тъй като е много токсичен за насекомите. Робуста по-бързо ражда плодовете си. Добивът на Арабика отнема няколко години, за да узрее.

Цена: Кафето Арабика е по-скъпо от Робуста. Евтините кафета в супермаркетите и разтворимите кафета обикновено са Робуста. Можете да вземете кафе Арабика в хранителните магазини, но не винаги може да се довери на качеството му.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още