Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Подмладяващият ефект на музиката на Моцарт

Хороскоп

Подмладяващият ефект на музиката на Моцарт

Снимка:

За благотворния ефект на класическата музика върху хората се говори от дълго време. Бременните жени дори се съветват да слушат такава музика, така че плодът да се развива добре и да може да разкрие талантите си; раждането минава по-лесно. Има много положителен ефект върху новородените бебета: сънят им е по-спокоен и по-продължителен.

Съществува една невероятна история. Имало едно време един стар болен маршал. Казвал се Ришельо Луи Франсоа дьо Винро. Той бил на 78 години. Болестите му напълно го съборили ...Лежи на смъртното си легло, очите му са затворени, само устните му леко се движат. Когато стоящите край него се заслушали в тихия шепот на стареца, чули последната молба на умиращия. И той помолил в последните му минути да му пуснат любимия му концерт на Моцарт. Музикантите дошли и засвирили ...

Когато последните звуци на музиката заглъхнали, роднините очаквали да видят маршалът да си замине от този свят. Но се случило чудо! Те видели как умиращият започва да се съживява пред очите им. Изслушаният концерт на Моцарт „прогонил“ смъртта и върнал жизнеността на човека. След това Ришельо Луи Франсоа дьо Винро се възстановява и доживява до 92 години. Вярвате или не, цяла Европа знае тази история за едно невероятно възкресение.

Музиката на Моцарт има универсално положително въздействие. Многобройни изследвания са доказали, че слушането на музиката на Моцарт засилва мозъчната ни дейност. Това явление се нарича ефектът на Моцарт. Музиката на Моцарт подобрява слуха, зрението, пространственото възприятие. Има успокояващ ефект. И ... подмладява!

В Университета на Илинойс анализират честотните характеристики на музиката от близо 60 различни композитори. Моцарт заема първото място.

За да разберат причината за такова въздействие върху мозъка, учените направили анализ, който показва, че звуковите вълни в музиката на Моцарт са по-високи от другите. Цикълът на повторение на тези вълни е 30 секунди, което е типично за човешката нервна система.

Музика, която подобрява интелигентността

Активирането на мозъчната кора не е просто научно чудо. Това е обективен процес, който стимулира мисловните процеси и подобрява паметта. Повишената мозъчна дейност значително увеличава интелектуалното ниво на човека. Американски учени са доказали, че ако слушате музиката на Моцарт само за 10 минути, I.Q. ще се увеличи с почти 8-10 единици.

Европейски учени доказаха, че под влиянието на музиката на Моцарт умствените способности се увеличават, независимо от това как се отнасяте към нея (харесвате или не). Дори след 5 минути слушане, концентрацията и съсредоточеността на хората се увеличават забележимо.

Ефект на Моцарт при деца

Тази музика има особено силно въздействие върху децата, които развиват интелигентността си много по-бързо. В САЩ деца са били наблюдавани в продължение на 5 години. Тези, които посещавали уроци по музика в продължение на 2 години подред, показват значително развитие на пространственото мислене.

Вероятно малко хора знаят, че световноизвестният актьор Жерар Депардийо през 60-те години е имал тежък дефект: заеквал и не можел да запомня. За щастие, в живота си той срещнал лекар, който установил, че има сериозни проблеми със средното ухо и му предписал ... няколко месеца ежедневно слушане по 2 часа музика на Моцарт. Резултатът бил поразителен и всички го знаем. Жерар напълно се отървал от заекването, подобрил паметта си, което му позволило да стане голям актьор.

И така, ползите от музиката на Моцарт са: подобрява храносмилането, успокоява и релаксира, облекчава стреса, помага при депресия, активира работата на мозъка, повишава концентрацията и вниманието, подобрява слуха и речта, активира творческото мислене, помага за изучаването на чужди езици (за малки деца).

Поставете питейна вода пред плейъра и включете музиката на Моцарт. Изпийте тази вода и измийте лицето си с нея преди лягане.                                                          


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още