Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Полезни ли са скаридите

Хороскоп

Полезни ли са скаридите

Полезни ли са скаридите - Tribune.bg
Снимка:

Те са малки, вкусни и богати на протеини. Скаридите са истинска находка за нашата храна! Скаридите могат да бъдат опитани не само в гурме ресторанти или закупени на рибния пазар, но и закупени замразени в супермаркета. Богатите на хранителни вещества скариди могат да бъдат закупени обелени или необелени, пресни или варени, пресни или замразени.

Скаридите се считат за важен елемент от здравословното хранене поради наличието на определени витамини в тях: освен всичко друго, те съдържат витамини A, B, C, D, E и K, както и фолиева киселина. Скаридите също съдържат желязо, йод, калций и магнезий. Освен това тези ракообразни са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории. Ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на протеини прави тази храна отличен избор за хора, които избират диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Готвенето на скариди може да бъде свързано само с една трудност – правилният избор на степента на готовност. Отнема само няколко минути, за да доведете скаридите до готовност. Затова ги добавяйте към останалите продукти едва в края на готвенето. Ако скаридите се готвят твърде дълго, те ще станат гумени. Всички скариди не обичат силна топлина, в този случай месото им бързо става сухо и жилаво. Така времето за готвене трябва да се намали до няколко минути.

Поради високото съдържание на протеин скаридите се развалят много бързо. Следователно пресните скариди трябва да се купуват в деня, в който планирате да ги приготвите и ядете. Замразените скариди не трябва да се замразяват повторно (след размразяване).

Скаридите се съчетават добре с подправки като чили, къри или ванилия. Ако вашите скариди се нуждаят от допълнителен аромат от билки – мента, кориандър или босилек, са най-добрите. Червеният лук също върви добре с ракообразни. Сокът от лимон или лайм ще придаде на варените скариди приятна свежест. Скаридите ще бъдат не по-малко вкусни в зеленчукови ястия с чесън, тиквички или сладки пиперки. Като част от съчетаването на храната скаридите се комбинират и с екзотични плодове като ананас, личи или манго.

За ваше улеснение ето някои рецепти:

АРОМАТНИ СКАРИДИ

Продукти за 4 порции: 700 г почистени скариди, 3 с. л. зехтин, 4-5 скилидки чесън, 1 чаша бяло вино, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне: Нарязаният чесън се запържва със зехтина и се прибавят скаридите. Разбъркват се няколко пъти и се подправя със сол и черен пипер. Налива се виното, захлупва се съда и се оставя на умерен огън около 20 минути. Готовите скариди се поръсват с нарязания магданоз и се сервират с резени лимони.

СКАРИДИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти за 4 порции: 700 г почистени скариди, 4 с. л. зехтин, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 2-3 моркова, 100 г гъби, 2 домата, 1 чаша червено вино, 3 с. л сметана, магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне: Задушават се нарязаните лук, чесън и моркови със зехтина, прибавят се нарязаните гъби и се готвят 10 минути на умерен огън.

Добавят се нарязаните на филийки домати и виното, подправя се със сол и черен пипер и се продължава готвенето още 5 минути. Слагат се скаридите и се оставят на огъня още 15-20 минути. Отстраняват се от огъня, прибавя се сметаната и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Ястието се сервира топло.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети храна, диета
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети