Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Лечебните свойства на кокичето

Хороскоп

Лечебните свойства на кокичето

Лечебните свойства на кокичето - Tribune.bg
Снимка:

Кокичето днес се включва в много препарати за лечение. Помага при лечението на следните заболявания: Церебрална парализа; Радикулит и ставни заболявания; Артрит и ревматизъм; Миастения; Миопатия; Кожни заболявания; Гъбични заболявания; Ракови тумори. Ефективно е и в гинекологията при твърде малка менструация.

Всички лечебни свойства се дължат на наличието на алкалоиди в растението, които са способни да се абсорбират в кръвта и да действат върху нервните клетки. За лечение се използват не само луковици, но и други части на растението - стъбла, листа, цветове. Алкохолните тинктури на основата на луковиците на растението се използват за лечение на кожни заболявания.

Помнете!!! Кокичето е отровно растение, тъй като съдържа специално вещество - алкалоида нивалин, или галантамин. Поради това има лечебни свойства, но само в малки дози.

Кокичетата се използват в народната медицина като много ефективно лекарство за ставни заболявания.

ТИНКТУРА ОТ КОКИЧЕ

Обикновено от кокичетата се приготвя тинктура на алкохолна основа, която се съхранява една година на тъмно и хладно място и се използва по предназначение. Приготвянето на тинктура от кокичета е доста просто. Ще ви трябват следните компоненти: 10-15 цветове от кокиче и 1 чаша хубава водка. Цветята трябва да се прекарат през месомелачка и да се залеят с чаша водка, оставят се за 10 дни на тъмно и хладно място. След това тинктурата трябва да се филтрира добре, да се излее в тъмна стъклена бутилка и да се съхранява правилно.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ТИНКТУРАТА ОТ КОКИЧЕ

Готовата тинктура се втрива върху възпалени места (колена, рамене, пръсти, кръст). Обикновено това се прави през нощта. Курсът на лечение с такава тинктура обикновено продължава, докато болката изчезне. Това е около 10-14 дни. Това средство помага добре при издърпваща болка в краката, при тежест в краката. Не забравяйте, веднага след прилагане на тинктурата, трябва да се изплакнете обилно.

ПРИ ОСТРА БОЛКА В СТАВИТЕ

Ако ви преследват остри болки в ставите, кокичетата също ще ви помогнат. За да направите това, трябва да преминете свежите кокичета през месомелачка да станат на каша и да нанесете тази смес върху болно място за 15 минути, но не повече! Кокичетата ще облекчат болката и ще успокоят възпалените стави.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ  НАКОКИЧЕТА

Добре е да се има предвид, че кокичетата имат противопоказания. Веществата, които влизат в състава им, могат да причинят тежки изгаряния на кожата, така че можете да ги нанасяте свежи върху кожата само за 15 минути и не повече. Ако получите изгаряне, измийте това място и го намажете с бебешки крем.

Тинктурата от кокиче не трябва да се използва вътрешно!!! Може да причини отравяне, придружено от виене на свят и учестена сърдечна честота. Използването на тинктура от кокиче е противопоказано за хора, страдащи от епилепсия, бронхиална астма, брадикардия и чревни колики.

Този материал е само с опознавателна и информативна, не с лечебна цел.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети