Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Познатата непозната Цикория - какви тайни крие тази крайпътна трева

Хороскоп

Познатата непозната Цикория - какви тайни крие тази крайпътна трева

Познатата непозната Цикория - какви тайни крие тази крайпътна трева - Tribune.bg
Снимка:

Цикорията – това синеокото чудо, е известно още като Синя жлъчка.

Магьосниците и лечителите от миналото са вярвали, че цикорията може да отвори заключени ключалки и врати, да помогне за преодоляване на житейските препятствия и дори да направи човек невидим. Всички тези прекрасни свойства обаче се проявяват само ако берете цикория на деня на Свети Яков – 30 април.

В Германия има легенда, че цикорията е омагьосана девойка, която чака край пътя своя годеник-войник. В Полша и до днес съществува поверието, че корен от цикория, изкопан на Великденския четвъртък, ще донесе истинска и силна любов. Но, за да го изкопаете трябва да бъдете боси.

Има друго поверие, че ако отидете да берете цикория, трябва да е по обяд на лятното слънцестоене, в тишина, с нож от чисто злато, тогава растението магически ще се отвори за вас и ще ви кара да изглеждате невидими.

За да премахнете всички пречки от живота си, носете изсушен корен като амулет. Когато изсушеният корен се изгори като тамян, той ще ви помогне при гадаенето. Цикорията намира приложение в любовната магия. За да привлечете любовта на обичан човек, има по-лесен начин: в деня на свети Петър и Павел трябва да докоснете любимия си с клонче цикория.

Ще ви помогне също да забравите за бивш любим, за който продължавате да страдате. Ако смятате, че сте твърде увлечени или прекалено погълнати от обекта на обожание, носенето на амулет от цикория ще ви помогне да възвърнете спокойствието си.

Можете да използвате чай от корени на цикория, за да се освободите от всякакви ограничаващи вярвания като намокрите третото си око (намира се в средата на челото си) с него. За приготвяне на чая добавете две супени лъжици изсушен корен от цикория на две чаши вряща вода. Оставете чая да кисне за приблизително десет минути преди да го прецедите.

В старите времена пътниците връзвали цвете от цикория на тоягата си, за да не ги хваща окото на разбойниците, които обикаляли по главния път. Ако ви предстои пътуване – последвайте примера на нашите предци – сложете изсушен цвят от цикория в пътната си чанта и ще избегнете неприятностите по пътя. 

След като откъснете мистериозното растение, почувствайте сока му върху пръстите си, навлажнете лицето си с него. Както се казва в едно почитано издание от 1599 г.: "... човек, намазан със сок от цикория, става възможно да спечели благоразположението на високопоставени лица." След като направите всичко това, ще започнете да привличате изключително мили и полезни хора в живота си. Докато "дръзките" хора, напротив, ще ви заобиколят - ще станете невидими за тях.

Има поверие, че ако само докоснете цветовете на цикорията по пътя, ще привлечете късмета на своя страна.  В древни времена са казвали, че ако вземете лист от цикория и го разтъркате в ръцете си, вдишвате аромата, благодарите на небето, тогава ще се сдобиете със сила и жизненост.

Магическите свойства на цикорията: факт или измислица? Цикорията принадлежи към елемента въздух. Окултното значение е силата на духа. Всеки човек в личния си живот, на работа, в училище, у дома има различни трудности. Понякога се появяват сякаш от нищото, но за преодоляването им се изразходват много сила, енергия и нерви. Смята се, че цикорията е необичайно растение, което със своето магическо действие помага да се преодолеят възникналите житейски препятствия. За да получите магическата помощ на цикорията, трябва да я изкопаете, без да докосвате растението с ръце в ден на намаляваща Луна. Занесете го у дома, изсушете и съхранявайте. Човек става умерен в храненето и действията. Затлъстялата фигура става слаба. Умствените способности се подобряват, способността за учене се увеличава.

Хората познават цикорията от древни времена. Споменава се в папируса на Еберс, древен египетски документ, съдържащ медицинска информация от епохата на фараона Аменхотеп I (около 1536 г. пр.н.е.). Папирусът съдържа описания на употребата на цикория от жителите на древен Египет за приготвяне на лекарства срещу ухапвания от змии и отровни насекоми.

Растенията от рода на цикорията са описани за първи път в писанията на гръцките философи Теофраст и Диоскорид (най-прочутият фармацевт в древността). Цикорията е култивирана от древни времена. Известно е, че Хорас много обичал и често ядял маслини, слез и цикория. Авицена лекувал гадене, стомашно-чревни разстройства, възпаление на очите с напитка от цикория, смятал я за едно от най-добрите средства за утоляване на жаждата, препоръчвал превръзки, напоени с отвара от корени при подагра, ухапвания от скорпиони и змии.

Цикорията се радвала на голям успех в Римската империя като фуражно, салатно и лечебно растение. В средновековните ръкописи са открити много описания за отглеждането на кореновата цикория – ценна и полезна култура. В Европа от 16 век корените на цикорията се пекат и използват в производството на бира и безалкохолни напитки, заместител на кафето, съставка в лекарства. Австралийските аборигени все още използват корени от цикория за храна.

Ботаническият речник на херметичната медицина от Пол Седир казва за това растение: „Коренът (цикория) може да служи като мощно лекарство срещу разваляне на магии, но трябва да се събира с подходящи церемонии: на рождения ден на Йоан Кръстител, преди изгрев слънце, коленичейки, да се докосне корена със злато и сребро, а след това с меча на Юда.“

Цикорията според хронотиповете е "чучулига". Цветовете ѝ цъфтят в 4-5 часа сутринта. Затваря цветовете си около 14-15 часа следобед. При облачно време, това става много по-късно. Това явление за първи път е научно забелязано от Карл Линей в началото на 18 век и той създава своя прочут цветен часовник в Упсала, където цикорията заема своето достойно място.

Нека цикорията бъде с вас. Успех и добро настроение!

*Правата на текстовете от секция „Хороскоп“ са запазена собственост на сайта Tribune.bg. Копирането им в други сайтове е забранено. Етикети билка, чай
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети