Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Правила за хранене – съвети на диетолога

Хороскоп

Правила за хранене – съвети на диетолога

Правила за хранене – съвети на диетолога - Tribune.bg
Снимка:

Не бъркайте апетита с глада

Яжте, само когато почувствате глад. Гладът е глас, идващ от вас, който казва, че имате нужда от храна, за да поддържате тялото си нормално функциониращо. Апетитът е вашият навик. Може да се определи от различни обстоятелства - настъпването на определен час от деня („обяд в 12:00“), миризмата или вида на храната и т.н. Апетитът често може да бъде придружен от чувство на празнота в стомаха, депресия и общо състояние на слабост. Но основната причина тук е психологическа. По този начин гладът е реална нужда от храна, основана на физиологията на човешкото тяло. Апетитът е вашето желание за храна, което е резултат от взаимодействието на различни външни фактори. И помнете - най-доброто време за смилане на храната е от 11 до 14 ч и от 16 до 20 часа.

Пийте вода вместо храна

Сутрин, преди първото хранене, но не по-късно от половин час преди това, трябва да изпиете поне една чаша топла вода. Можете да добавите пресен лимонов сок към водата. Също така, през деня се опитайте да изпиете литър вода (не чай и кафе, а вода), това ще помогне на храносмилането, ще прочисти тялото и ще намали чувството на глад.

Не пийте, докато ядете!

Проучванията показват, че течността, която се приема по време на ядене, отнася със себе си стомашните сокове, необходими за смилането на храната. Последицата е лошо храносмилане. Затова лекарите препоръчват да не се пие вода / чай / кафе след хранене! По-добре е да пиете вода 15 минути преди хранене, 30 минути след приемане на плодове и зеленчуци, 2 часа след приемане на тестени храни, 4 часа след приемане на месо. Тук трябва да се отбележи, че както студените, така и горещите напитки забавят и възпрепятстват храносмилането. Затова е по-добре да пиете хладка вода.

Не яжте, ако се чувствате зле

Ако се чувствате зле, ако нещо ви боли, не се тъпчете с храна. Когато тялото боледува (например имате висока температура), тогава то мобилизира всичките си сили за борба с болестта. Яденето ще му отнеме възможността да направи това. В това отношение кучетата и котките са много по-умни от хората - когато се чувстват зле, те просто лежат и чакат тялото им да се справи с болестта.

Не яжте преди, по време или след тежка умствена или физическа работа

Всеки спортист знае, че можете да яде само 2 часа (или повече) преди тренировка. Причината е проста - ако яде час преди това, организмът ще изразходва огромни количества енергия за храносмилането. Това ще повлияе на представянето по време на тренировка, което ще бъде значително по-ниско. И освен това, храносмилателните процеси ще бъдат нарушени - лошо храносмилане, неразположение. Подобна е ситуацията с умствената работа. Активността на мозъка използва повече енергия, отколкото активността на самото тяло. Съотношението е около 70/30.

Закусвайте със свежи или сушени плодове

Ако ви предстои тежък ден или няма да имате възможност да се храните у дома, вземете със себе си плодове или орехи. Когато се чувствате гладни, вместо да ядете бонбони или вафли, плодовете са чудесна алтернатива на хранене. Банан или круша е най-добре, тъй като бързо задоволяват глада и ви карат да се чувствате сити.

Не преяждайте

Йогите казват, че храната, която ще изядете, трябва да е колкото се побира в двете длани събрани заедно. Можете да направите един трик и да замените обикновените чинии, в които ядете с по-малки - оптически храната изглежда повече, но всъщност е точно толкова, че да не преяждате.

„Когато ям, съм глух и ням“

Поговорка от детството е актуална за всеки. Докато се храните, не трябва да се говори и да се разсейвате не само от разговори, но и от телевизия, книга, списания и т.н. Разговорът разсейва енергията и влошава циркулацията на въздуха.

Дъвчете продължително

Зъбите не са ни дадени за украса, а за цялостно дъвчене на храната, така че храната трябва да се дъвче старателно, а не да се поглъща бързо. Храната трябва да се приема спокойно. Ако бързате, ще бъде по-добре да пропуснете храненето, отколкото да ядете. Много хора имат навика да ядат бързо, сдъвкват лошо храната и я поглъщат на парчета. Това води до нарушено храносмилане, преяждане и отлагане на мазнини. Забелязали ли сте, че хората, които дъвчат старателно храната, са по-елегантни и стройни?

Не лягайте да спите веднага след хранене

Ако легнете веднага след хранене, това ще доведе до отслабване на всички процеси в тялото. Сънят не помага за усвояването на храната. Можете да легнете да спите след час или час и половина след хранене.                                                                                                                                                                                                                                                                                        


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати