Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Правила за приемане на лекарства

Хороскоп

Правила за приемане на лекарства

Правила за приемане на лекарства - Tribune.bg
Снимка:

Ефективността на лекарствената терапия до голяма степен зависи от това как се приемат лекарствата. Всички лекарства трябва да се приемат съгласно определени правила. Обикновено начинът на употреба е посочен в инструкциите и не трябва да се пренебрегва.

Повечето инструкции казват да приемате дадено лекарство преди или след хранене. Освен ако не е посочено друго, лекарството се приема на празен стомах. Приемът на празен стомах се счита употреба на лекарството най-малко 30 до 60 минути преди хранене. Медикаментите могат също така да се приемат по време на хранене или 30 минути до 2 часа след хранене.

Всяко химично вещество е чуждо съединение, което, когато става въпрос за лекарство, трябва да се усвоява в човешкото тяло с най-голяма полза за неговото здраве. Междувременно спазването на правилата за прилагане може значително, ако не решаващо, да повлияе на действието и ефекта на лекарството.               

Ако са предписани няколко лекарства, те трябва да се приемат отделно. Дори и при най-безвредните лекарства за организма, когато приемате няколко лекарства едновременно, ще натоварят много стомаха и черния дроб. Освен това никой не може да каже как няколко лекарства, приемани едновременно, ще се отразят под въздействието на индивидуалната среда на стомаха на всеки човек. Ще предизвикат ли образуването на токсични агенти в стомаха? Следователно приемането на лекарства трябва да се разпредели във времето, така че интервалът между отделните дози да е поне 15-30 минути.

Лекарите отдавна знаят, че повечето сърдечно-съдови инциденти се случват през нощта и рано сутринта. Освен това е известно например, че статините, активно използвани за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, се приемат най-добре вечер. Факт е, че черният дроб произвежда максимално количество холестерол през нощта, така че лекарствата, които понижават нивото му, действат по-ефективно, ако се приемат вечер, след хранене.

С какво да се приемат лекарствата

Лекарствата винаги трябва да се консумират с достатъчно течност – не по-малко от половин обикновена чаша (100-200 ml).

Най-добре е, ако няма специални инструкции, да пиете лекарствата с обикновена преварена вода. Водата е добър разтворител и не оказва влияние върху активната съставка.

Не приемайте лекарствата с мляко, защото намалява тяхната ефективност. Не се препоръчва антибиотиците да се комбинират с млечни продукти. Понякога в анотацията към лекарството можете да намерите пряко споменаване за недопустимостта на пиене на мляко.

Установено е, че препаратите с желязо не трябва да се приемат заедно с мляко и храни с високо съдържание на оксалова киселина и танини (силен чай, кафе, спанак, боровинки).

Препаратите с калций не трябва да се пият с мляко, газирана вода или да се комбинират с храни, богати на мазнини.

Не приемайте лекарства с чай. Чаят съдържа танин, който образува неразтворими съединения с азотосъдържащи средства.

Отделно трябва да се каже за едновременното приложение на лекарство и алкохол. Това категорично не трябва да се прави. Практиката показва, че именно с такава комбинация възникват най-тежките усложнения. Например, при продължителна употреба на нестероидни лекарства и алкохолни напитки, стомашната лигавица се поврежда и може да се образува язва. Когато се приемат едновременно с алкохол, антибиотиците не само губят половината от лечебните си свойства, но могат да образуват и химични съединения, вредни за организма.

Как трябва да се вземат лекарствата

- На гладно: тинктури, настойки, отвари и подобни препарати от билкови суровини.

- Преди хранене: диуретици; сулфатните лекарства се препоръчва да се пият с минерална вода; по време на лечението трябва да се изключат храни, съдържащи сяра (яйца, боб, домати, черен дроб); калциев глюконат (изключете продукти, съдържащи оксалова, оцетна и мастни киселини).

- Половин час преди хранене: лекарства, които понижават киселинността на стомашния сок (антиациди и холеретични (жлъчегонни) лекарства); противоязвени лекарства, антиаритмични лекарства;

- След хранене: болкоуспокояващи (нестероидни) противовъзпалителни лекарства; мастноразтворими витамини (A, D, E, K),

- Независимо от храната: бронхолитици; лекарства, които подобряват мозъчната циркулация.

- Лекарствата, предписани „под езика“, нямат определено време.

Вземайте лекарствата си на редовни интервали. Хормонални и лекарства за сърцето, повечето антибиотици трябва да се приемат стриктно навреме.

Ако в инструкциите пише три пъти на ден, това изобщо не означава: закуска - обяд - вечеря. Лекарството трябва да се приема на всеки осем часа, така че концентрацията му в кръвта да се поддържа точно. Дори през нощта е наложително да приемате лекарства.

Лечението трябва да се доведе до край. Това важи особено за антибиотичното лечение. В никакъв случай не трябва да спирате приема на антибиотици, дори ако симптомите на заболяването са намалели или изчезнали. Всъщност, когато се лекува с тези лекарства, първо умират най-слабите микроорганизми, след това по-упоритите и в самия край всички останали. Ако не се завърши пълният курс на лечение, тогава най-устойчивите микроорганизми ще оцелеят, ще се адаптират към тези лекарства и при последващи заболявания те вече няма да бъдат чувствителни към този антибиотик или ще бъдат чувствителни, но към по-висока, не безобидна за организма доза.

Не е разрешено приемането на лекарства с изтекъл срок на годност. Най-малкото, което ще се получи от това, е неефективността на лечението, а най-голямото - непоправима вреда за здравето. В действителност, след изтичане на срока на годност, реакцията на лекарствата, когато попаднат в човешкото тяло, може да бъде по-лоша от предвидената в инструкциите. Същото се отнася еднакво и за препарати, които са били съхранявани неправилно (температура, влажност, светлинни предупреждения не са спазени).                                                                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети