Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Правила за щастлива връзка – съвети на психолога

Хороскоп

Правила за щастлива връзка – съвети на психолога

Снимка:

1. Винаги привличаме в живота си точно такъв човек, какъвто по същество сме самите ние. Ако не сте доволни от обкръжението си, погледнете в душата си. Ако смятате, че имате късмет с хората, това е само защото вие самите сте такива. Затова, ако искате да привлечете достоен човек в живота си, станете този човек.

2. Това, което даваме, е това, което получаваме. Отнасяйте се към партньора си така, както бихте искали той (тя) да се отнася към вас.

3. Всички се нуждаем от любов. Любовта означава приемане, искреност, нежност, грижа, готовност да даваш и да бъдеш отговорен, надеждност, безкористност, щедрост. И колкото повече показваме тези качества, толкова повече получаваме в замяна. Такива прояви като страх, ревност, зависимост, манипулация, контрол, претенции, упреци, разрушават връзките и нямат нищо общо с любовта.

4. Всички думи притежават сила. Думата може да излекува, а може и да убие. Внимавайте какво казвате. Прилепване етикети, обиди, упреци създават в душата рани, които трудно се лекуват. Те имат необратимо действие. Защото в душата на всеки човек живее дете, което изпитва страха да бъде отхвърлено. Внимавайте да не подценявате способността си да го нараните. Използвайте силата на думите само за топли думи, комплименти, одобрение, подкрепа.

5. Доверието е жизненоважен елемент. Без него човек става подозрителен, тревожен и изпълнен със страхове, а другият се чувства като в емоционален капан, струва му се, че не му е позволено да диша свободно. Ревността е страхът да останеш сам, ниско самочувствие и липса на обич към себе си. Доверието е съществен елемент на истинската любов.

6. Бъдете искрени. Любовта никога не е неподвижна, тя е като растение, което или расте и цъфти, или изсъхва и умира. Всичко зависи от това какво правим с него. Искреното общуване е подобно на водата; без него растението не може да оцелее. Говорете помежду си за вашите желания, отношение и чувства. Кажете на партньора си, че го обичате и цените. Никога не се страхувайте да кажете „Обичам те“. Не се страхувайте да похвалите партньора си. Искрената похвала е като слънцето за растението, ще вдъхне нов живот на връзката ви.

7. Да обичаш означава да дадеш част от себе си, без очаквания или уговорки. Ако искате да получите любов, трябва само да я дадете. И колкото повече давате, толкова повече получавате. Любовта е като бумеранг, винаги се връща. Може да не е винаги от човека, на когото сте я отдали, но пак ще се върне при вас. И ще се върне стократно. Важно е да запомните, че имаме неограничен запас от любов. Не го губим, когато даваме. И единственият начин да загубим любовта в нас е да не я даваме на другите. Една от причините хората рядко да срещат любов е, защото чакат някой друг да ги обича първо. Но това е като музикант, който казва: „Ще пускам музика само когато хората започнат да танцуват“. Или да чакате топлина от огъня, без да поставяте дърва за горене. Истинската любов е безусловна, тя не иска нищо в замяна.

Тайната формула за щастлива връзка през целия живот е винаги да обръщате внимание не на това, което можете да вземете, а на това, което можете да дадете.

8. Докосването е един от най-мощните изрази на любов, който укрепва отношенията. Да докоснеш човека означава да докоснеш душата му. Може би затова, когато сме обидени на някого, казваме: „Не ме докосвай!“ Прегръщайте любимия човек по-често просто така, без сексуален мотив, хванете се за ръце.

Изследователи провели експеримент в лондонска клиника. Главният хирург посещавал всеки от пациентите си вечер преди операцията, за да отговори на въпросите и да обясни общия характер на операцията. И по време на експеримента, хирургът държал ръката на всеки пациент в продължение на няколко минути, докато говорел с него. Тези пациенти се възстановявали три пъти по-бързо от останалите. Когато внимателно докоснем някого, и нашата, и неговата физиология се променят - нивото на хормоните на стреса намалява, нервната система се отпуска, подобрява се състоянието на имунната система и емоционалното състояние. Съществува мнение, че ако не прегърнем 7-8 души на ден, сме обречени на болест.

9. Ако обичаме някого, трябва да му дадем свобода. Свобода да взема свои собствени решения, свобода да живее по начина, по който той иска, а не както ние искаме. Всеки от нас има нужда от лично пространство. Хората трябва да бъдат свободни в отношенията си, защото в противен случай се чувстват като в капан. Ако наистина обичате някого, трябва да уважавате неговите желания и нужди. Не винаги е лесно да оставите някой, когото обичате на свобода, но няма друг начин. Мъдростта на живота казва: „Колкото повече свобода даваме на друг, толкова по-близо е той до нас“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още