Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Преп. Параскева - Петка Търновска (Петковден)

Хороскоп

Преп. Параскева - Петка Търновска (Петковден)

Снимка:

Днес честваме Света Петка или Параскева, наричана още Българска, Търновска и Епиватска. Родена е в Епиват на Мраморно море. Произхожда от българско, християнско семейство. Когато родителите й починали, раздала наследеното и отишла в Ираклия, прекарвайки пет години в пост и молитви. От малка се увличала от монашеството. После заминала за Палестина да се поклони на светите места и се заселила в Йорданската пустиня. Там останала до дълбока старост. Веднъж чула глас, който й казал да се прибере в родната земя и там да умре. Върнала се и не заварила никого от близките си. Заживяла в храма „Св. Апостоли“ и скоро починала, както се молела. Погребали я като чужденка. Три години по-късно пренесли мощите й в същия храм, а те започнали да оказват чудодейно влияние върху болни, слепи и хроми. През 1238 г. Цар Иван Асен ІІ пренесъл мощите й в столицата си Търново. Построили специално църква „Преподобна Петка“.

Преподобна Петка Българска е светица на петъчния ден, лекува женски  и детски болести, закриля децата и майките, дава сила в трудности, покровителства семейството, подкрепя хората с висок дух, чиста душа и достойнство.

Празнуват Петко, Петка, Петина, Петкана, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Парушко, Парушка, Пенко, Пенка, Петя, Паша. Петка е българско име и означава петък. Преводно на старогръцкото име Параскева означава подготовка, приготовление за празник. Типични са тези имена и най-често срещани във Велико Търновски окръг.

Ако днес грее слънце, зимата ще е лоша, а ако вали дъжд - ще е добра.  Между Петковден и Димитровден не трябва да се засажда нищо. Засятото след Петковден няма да даде плод. Следващите 12 дни до Димитровден са лоши дни, предстои преход към мъртво зимно време. Светът става опасен, неподреден и хаотичен, прекрачван от отвъдните сили. Не се започва нова работа, защото ще завърши неуспешно.  


Коментари (1)

Благодаря В този сайт с удоволствие чета вашите статии, Ивелина, другото е герберска пропаганда и го пропускам.
14.10.2021 11:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема