Приготвяне на храна в глинени съдове
Приготвянето на храна в глинени съдове отново е на мода по света. В тях можете да сготвите бързо, вкусно и здравословно. Готвенето в глинени керамични съдове (гювечета) е не само много вкусно, но също доста лесно и бързо. Особено, ако разполагате с микровълнова печка, защото в нея храната става готова за не повече от 10-15 мин. С обикновена готварска печка това става за около час при слаб огън.
Независимо, че на пръв поглед ни се виждат неудобни и недодялани, в глинените съдове има някакво очарование. Каква тайна е заложена в глината? Някои казват, че тази проста посуда носи космическа енергия, оказва неотразимо и могъщо въздействие върху подсъзнанието ни. Глината активно си взаимодейства с кръвта, нормализира химичния ѝ състав. Всеки знае разликата между боба сготвен в тенджера на котлон и боба сготвен на огъня в глинено гърне.
• Ако поднесете храна в глинен съд на гост, който носи отрицателна енергия, вие го лишавате от силата му. Чрез глинения съд изчиствате тънките енергии на тялото от всякакви негативни въздействия.
• Храната, държана в глинен съд, бързо възстановява качествата си, усвоява се добре от организма. Това се дължи на енергията на самата глина.
• Цветето в глинен съд е не само красиво, но и здраво. Расте бързо, а зеленият цвят е винаги свеж и радва окото.
• Виното от глинен съд опива по-малко.
• Готвене без мазнина
• Загарянето на храната е невъзможно
• При готвене в глинени съдове се използва дървена лъжица.
Зеленчуците, месото и рибата, приготвени в глинените съдове, запазват в най-пълна степен вкусовите си качества и остават свежи и сочни, тъй като на практика те се готвят в собствените си сокове. За вкус се добавя съвсем малко количество мазнина или дори не се използва, което прави този начин на готвене изключително здравословен.
Съвет: ако все пак готвенето отнеме 2-3 часа, периодично проверявайте дали не трябва да се добави малко гореща вода или бульон, особено ако готвите по-сухи меса, като телешко или заешко.
Глинените съдове са идеалният акумулатор. Яденето приготвено в тях се запазва топло достатъчно дълго време и за онези ваши гости, които имат навика да закъсняват. През капака парата не може да излиза, всички течности остават вътре в съда и на практика загарянето на храната е невъзможно.
Съвет: ако искате все пак ястието да има хрупкава коричка, махнете капака 20 минути преди края на готвенето.
ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА
Продукти: 12 яйца, 1 глава лук, 4 домата, 4 пиперки, 3 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици прясно мляко, 2 скилидки счукан чесън, магданоз, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Доматите се обелват и нарязват. Пиперките се нарязват на кръгчета. Всички зеленчуци се задушават на слаб огън със зехтина и чесъна. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Яйцата се разбиват с мляко, сол и черен пипер. Изсипват се в гювечетата и се пекат до зачервяване. Отгоре се настъргва магданоз.
Зa дa виждaтe пъpви aĸтyaлнитe ни xopocĸoпи и дa cи гoвopим зa вcичĸo, ĸoeтo ви вълнyвa oт вceлeнaтa нa звeздитe и Зoдиaĸa, пocлeдвaйтe cпeциaлнaтa гpyпa нa Тrіbunе.bg във Фeйcбyĸ.
Намерете ни ТУК: ХОРОСКОПИ
Или последвайте QR кода:
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/prigotvyane-na-hrana-v-glineni-sadove/
Коментари (0)
Добави коментар