Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Признаци, че черният ви дроб вика за помощ!

Хороскоп

Признаци, че черният ви дроб вика за помощ!

Признаци, че черният ви дроб вика за помощ! - Tribune.bg
Снимка:

С кръвта, която черният дроб получава от червата през порталната вена, в него идват различни хранителни вещества. Черният дроб ги обработва и трансформира. Освен хранителните вещества, черният дроб получава и токсични: тези, които са се образували в резултат на метаболитни реакции, и тези, които са влезли в тялото отвън. Тях черния дроб неутрализира, превръща в жлъчка и се отделят с урина или изпражнения. Кръвта, влизаща в черния дроб през чернодробната артерия, носи необходимия за работа кислород.

Често чернодробните заболявания протичат не само асимптоматично (безсимптомно), но и маскирани като други заболявания или могат да причинят заболявания на други органи и системи. Тежки изменения на черния дроб, които могат да провокират болка и жълтеница, възникват дори когато лечението стане трудно, продължително и неефективно. Но ранната диагностика е в състояние да открие чернодробно заболяване на етап, когато проблемът може да бъде решен бързо и сравнително лесно и най-важното - завинаги. Редовните профилактични прегледи ще помогнат да се следи състоянието на черния дроб и да се предотврати развитието на заболяването.

Ако забележите някой от следните физически симптоми, време е за детоксикация. Вашият черен дроб ще ви благодари.

„Растеж“ в областта на талията

Разбира се, има се предвид мазнини. Пиенето на алкохол също е стимул за прием на по-големи количества храна (мазно, солено, сладко), така че не се изненадвайте, ако разберете, че сте започнали да образувате мастни натрупвания в областта на талията.

Умора

Едно от хранителните вещества, които алкохолът особено „удря“, е витамин B12, чиято липса може да доведе до умора и в краен случай до лека замаяност и объркване.

Чупливи нокти и коса

Алкохолът причинява дехидратация, в резултат на което косата и ноктите ви могат да станат чупливи и крехки (има нужда от хидратация, за да бъдат здрави и красиви).

Раздразнителност

Когато тялото ви се опитва да метаболизира алкохола, това може да доведе до безпокойство, нервност и раздразнителност.

Особено препоръчително е да се подложат на чернодробни тестове тези, които страдат от: постоянна умора и обща слабост, намален апетит и загуба на тегло, болка и тежест в дясното подребрие, жълтеникавост на кожата и склерата, промени в цвета на изпражненията и урината, усещане за горчивина и неприятен вкус в устата, гадене, кожни обриви. Време е за детоксикация!

Като се има предвид особената склонност на черния дроб да „мълчи“ и да игнорира проблема си до последно, горещо се препоръчва да се застъпите за този орган.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети