Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Растения отблъскващи насекомите

Хороскоп

Растения отблъскващи насекомите

Снимка:

Много растения имат способността да отблъскват насекомите. Например, комарите са много чувствителни към миризмата на мента. Ето защо в апартамента можете да отглеждате плектрантус, който има приятен ментов аромат. По-популярното му име  е „стайна мента“. Можете също така да използвате пресни листа и стъбла на това растение, като ги разпръснете из апартамента. За да се предотвратят ухапвания от комари, се препоръчва да се натърка кожата с листа на плектрантус.

Някои стайни растения, като лаврово дърво (дафинов лист), съдържат камфор, което е изключително неприятно за комарите. Стайните растения, които отблъскват комарите, включват мирта, пеларгония и розмарин. Вечер се препоръчва леко да се разклащат саксиите с растения, тогава тяхната миризма ще изпълни стаята и ще прогони насекомите.

Също така, етерични масла от здравец, евкалипт, масло от чаено дърво, дафинов лист, и розмарин се използват за борба с комарите. Етеричното масло, съдържащо се в цитрусовите плодове, също ефективно отблъсква комарите. Можете да капете малко лимоново масло в арома лампата и да си легнете на отворен прозорец. Това не само ще освободи стаята от комари, но и ще я изпълни с приятен аромат, който помага да се отпуснете и да се успокоите. Въпреки това, когато се използват етерични масла, е необходимо да се спазва нормата, тъй като предозирането може да доведе до гадене и главоболие.

Много насекоми не понасят миризмата на евкалипт и здравец. Етеричните масла от тези растения трябва да се смазват върху кожата, за да се предотврати ухапване от насекоми. Можете също така да капнете няколко капки върху памучен тампон и да го поставите на перваза на прозореца, след което насекомите няма да летят в апартамента през прозореца.

Гераниумът съдържа вещества, на които комарите не издържат, така че техният брой рязко намалява в помещенията, където стои това растение. Етеричното масло от здравец се използва и за арома лампата. Приятен, силен аромат ще се разпространи в стаята, което на комарите определено няма да им хареса.

Етеричните масла от иглолистни растения (туя, кипарис) са идеални срещу мухи и хлебарки. Счита се, че лимоновите листа, цветята на олеандъра (които, наред с други неща, принадлежат към отровните растения), ги плашат. Насекомите не харесват миризмата на пеларгония (здравец).

Можете също да прогоните насекомите с помощта на дим от изсушените игли на кипарис и неговите шишарки. Розов здравец, игли и листа на туя, лимонови плодове, обикновен бръшлян също помагат да се справите с нашествието на насекоми. Отварите от тях могат да се използват за избърсване на ръцете и лицето, за да се предпазите от ухапвания от насекоми.

Петунията и розмаринът също се използват като репеленти срещу насекоми. Достатъчно е да поставите саксии с тези цветя из апартамента и броят на насекомите рязко ще намалее.

Молецът мрази миризмата на пипер и здравец. Можете да поставите пипер на закрито до килера, където се съхраняват зимните дрехи. Плектрантус (стайна мента) се нарича още „моларно дърво“: листата му съдържат етерично масло, което е неприятно за молците. Начукани, намачкани листа на това растение излъчват пикантен аромат, който отблъсква молците. ...

Можете да стимулирате растежа на растенията, като използвате размера на саксията. Колкото по-голяма е саксията, толкова повече корени растението развива и съответно става по-силно.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още