Рецепти за плодово смути
Смутитата са плътен коктейл, в който се използват билки, плодове и зеленчуци, смесени и смачкани в блендер. Най-често се използва вода или мляко. Използват се за здравословни цели – отслабване и изчистване на организма.
Плодовите смутита имат по-приятен вкус и могат да се използват като десерт. Съдържанието на калории е с 40% по-високо от това на зеленчуковите коктейли.
Цитрусово смути
Смути с цитрусови плодове ви дава заряд на бодрост и енергия. Освен това е полезно за отслабване и изчистване на тялото. Ананасът, включен в състава му, ускорява метаболизма, премахва излишната влага. Портокалът компенсира липсата на витамин D.
За приготвянето на такава напитка ще са ви необходими: 3-4 плода от фейхоа, 10 филийки пресен ананас, 1/2 портокал, 1/2 грейпфрут, сок от лайм, лимонов сок, 5-10 плода от морски зърнастец и 1/4 чаша вода. Всички съставки трябва да се смесят в блендер до гладка смес.
Готовото смути се изсипва в чаши с лед.
Смути от ананас, праскова и грейфрут
Смути с пулпата от ананас, праскова и грейпфрут е вкусна и здравословна опция за закуска, която ще даде сила и енергия, ще ускори метаболитния процес. За да направите такава напитка, трябва да направите следното: Обелете и нарежете 1 грейпфрут. Сложете го в блендер заедно със 100 г ананас, пъпеш и праскова. Всичко се разбива в блендера до гладка смес, изсипва се в подходящи чаши и се гарнира с резенчета лимон. За охлаждане на напитката може да се добави лед.
Смути с ананас и киви
Смути с ананас и киви е подходящо за отслабване и изчистване на организма, засилва защитната функция и има противовъзпалителен ефект. За приготвяне ще ви трябват: 200 г пресен, замразен или консервиран ананас, 1/3 чаша минерална вода, 2 зрели обелени кивита, мед за подслаждане (по желание), лимон 3-5 филийки и 5-6 листа от мента. Всички съставки се разбиват в блендер до гладка консистенция и се изсипват в чаши. Най-добре е да използвате вода от хладилника, за да поддържате смутито студено.
Смути с ябълка
Основното предимство на тази напитка е нейната освежаваща и приятна текстура. Освен това ябълките нормализират работата на храносмилането. Сладникавият вкус с лека киселинност повдига настроението. За приготвянето са необходими: 1/3 чаша вода, 1 ябълка (ако ябълките са вносни, по-добре е да премахнете кората, върху която са нанесени консерванти за дълго съхранение); шепа горски плодове (малини, ягоди и касис); мед за подслаждане на вкус; 2 праскови или кайсии. Съставките се слагат за разбиване в блендер до гладка консистенция. Готовото смути се изсипва в чаши с лед и се гарнира с мента.
Бананово смути
Банановите смутита са най-често срещаните и популярни. Те имат приятен вкус и аромат, бързо насищат и дават прилив на енергия. Това смути може да се направи в 5 стъпки: 10-15 ягоди, 1 зрял банан. Бадемовото, кокосовото или кравето мляко често се използват като основа. Всички съставки трябва да се разбият в блендера, докато се образува гладка и лека пяна. По желание добавете канела, мед и мента.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/retsepti-za-plodovo-smuti/