Рецепти за зимнина
ТУРШИЯ ОТ ПАТЛАДЖАНИ
Продукти: 6 кг патладжани, 1 л оцет, 1,5 л вода, 25 г захар, сол на вкус, 500 мл препържено олио, 2 връзки магданоз, 6 глави чесън
Приготвяне: Патладжаните се нарязват на филийки без да се белят, посоляват се и се оставят 30 минути да се отцеждат. Изстискват се и се измиват.
Приготвя се марината от оцета, водата, солта и захарта и се слага да заври. Пускат се патладжаните в маринатата и се държат, докато променят цвета си. Отцеждат се добре и се смесват с олиото и нарязания магданоз и чесън. Нареждат се в буркани и се стерилизират 15 минути.
ТИКВИЧКИ С ЧЕСЪН И КОПЪР
Продукти: 5 кг млади тиквички, 500 г червени чушки, 300 г чесън, 150 г копър, 500 мл оцет, 200 г сол, 20 г черен пипер
Приготвяне: Нарязват се тиквичките на шайбички, а чушките на лентички с широчина 3 см. Нарязва се копърът на едро. Обелва се чесънът. Сипва се солта в 3 л вода и се вари 5 минути, докато напълно се разтвори. Сваля се саламурата от котлона и се прибавя оцетът. Разбърква се.
Тиквичките се редят в буркани като между редовете се слагат по 2-3 лентички чушки, 4 скилидки чесън, 3 зърна черен пипер и 1 щипка копър. Залива се с маринатата, затварят се бурканите херметически и се стерилизира 10 минути.
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ПАТЛАДЖАНИ
Продукти: 2 кг зелени и червени чушки, 1 кг патладжани, 100 мл олио, 100 мл оцет, 2 глави чесън, магданоз, черен пипер.
Приготвяне: Почистените от семето чушки се изпичат, обелват и нарязват на ленти. Патладжаните също се изпичат, обелват и нарязват на колелца. Объркват се леко зеленчуците и се посоляват на вкус.
Залива се сместа с врящо олио и се разбърква добре. Добавя се оцетът, предварително преварен и посолен на вкус. Нарежда се в буркани, затварят се добре и се съхраняват на хладно.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/retsepti-za-zimnina/
Коментари (0)
Добави коментар