Съблюдавайте каноните на храненето
„Ама” е физическото и духовно последствие от лошото усвояване на храната
В Аюрведа всички заболявания, включително настинка и грип се появяват поради факта, че изпадаме в състояние на „ама“. „Ама” е физическото и духовно последствие от лошото усвояване на храната. Основните виновници са ядене „в движение“, емоционалната консумация на висококалорични храни и полуфабрикати. Сред краткосрочните симптоми на „ама” са: проблеми с метаболизма, загуба на апетит, умора и "замъглено" съзнание (трудна концентрация). И крайният резултат е отслабена имунна система. Как да преодолеем „ама”?
Яжте само сезонни храни. Зимата е навън. Гастрономичната специфика на този сезон: готвена храна, която бързо се усвоява. По-малко сурова и студена храна. Това не е подходящо време за сурови плодове, сокове и салати. Оставете салатите и пресните зеленчуци за лятото; вместо на смутита, заложите на топли бульони; пийте чай и топла вода. Това е време, през което трябва да се поддържа огъня в тялото, да се храните със затоплящи готвени храни - супи, яхнии, варени зеленчуци, боб и ориз. Ако ядете месо, това е времето, през което можете да увеличите количеството му. Вкусовете трябва да бъдат предимно кисел, солен и сладък.
Яжте спокойно. Освен това, което ядем, много е важен начинът, по който го правим. Нервната система "живее" в червата. Така че, ако закусваме или обядваме, когато сме ядосани, тъжни или в стрес, ние просто не сме в състояние да усвоим правилно храната. Направете няколко вдишвания; отпуснете тялото; изключете компютъра и телефона; насладете се на яденето си в спокойна атмосфера.
Не яжте до пълно насищане. Не препълвайте стомаха си, слушайте тялото си, което редовно ви изпраща сигнали, че се е заситило и е време да спрете.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/sabliudavayte-kanonite-na-hraneneto/
Коментари (0)
Добави коментар