Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Салвия – билка на безсмъртието

Хороскоп

Салвия – билка на безсмъртието

Снимка:

Средиземноморието се счита за родното място на градинския чай (салвия). Първите сведения за растението се появяват в Древен Рим и Гърция. Има препратки към него в писанията на Плиний Стари и Хипократ. Настойката от билката на безсмъртието е известна като гръцки чай.

В различните страни и епохи растението е било наричано билка на безсмъртието. В древен Египет на жените давали билкова настойка за подобряване на плодовитостта. В Европа, през Средновековието, с помощта на тази лечебна билка са се борили дори с чумата.

Растението дължи своя особен, но приятен аромат на етеричните масла. Салвията мирише на мащерка, само че е по-нежна, особено сухата трева, но отварата от салвия е много по-горчива, за разлика от мащерката.

Билката съдържа витамини А, С, Е, редкият витамин К, необходим за синтеза на протеини в организма, Омега-6, танини и други. Салвията съдържа минерали като калий, магнезий, цинк, желязо и фосфор.

Благодарение на химичния си състав, лечебният градински чай има благоприятен ефект върху хората, противодейства на размножаването на патогенни организми, има бактериологичен ефект.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на градинския чай са известни от древни времена. Нашите предци са лекували със салвия настинки, ангини и други заболявания на горните дихателни пътища. Лечителите включват билката на безсмъртието в стомашните си препарати като стягащо, успокоително и противовъзпалително средство.

В народната медицина листата от градински чай се използват като противовъзпалително и дезинфектантно средство за гаргара.

Има мнение за благотворното действие на градинския чай при менопауза при жените, като минимизира болезнените и неприятни прояви.

Като самостоятелна напитка градинският чай има леко изразен билков горчив и стипчив вкус с устойчива нотка на мащерка и мента. Техните аромати са сходни. Но в комбиниран състав на билков чай, ароматът на салвия ще допълни букета от други растения. Например, чаша чай от лайка, мента, градински чай, риган и маточина ще бъде много полезна след тежък работен ден, ще ви помогне да се ободрите и да се възстановите.

Чаят от градински чай се приготвя като обикновен черен или зелен чай, заварява се в чайник или чаша и се пие. Но не трябва да злоупотребявате, една чаша на ден е достатъчна, тъй като растението не е напълно проучено.

Приложение за готвене

Много домакини не знаят как да използват градинския чай в готвенето. Билката се смята за чисто лечебна и не напразно. Салвията придава по-фин и приятен вкус и аромат на:

-сосове; омлети с билки, сирене и гъби;

-риба, особено херинга, рибена чорба,

-гарнитури от ориз или боб,

-месо на скара, кайма, бъбреци,

-дивеч, особено заек и дива свиня.

Опитните готвачи използват градински чай в смеси и подправят супите поотделно. Подправката се използва в месни пълнежи, добавя се към кебап и пържено месо. А пилешкият дроб, приготвен с ароматни листа от салвия, придобива изискано пикантен вкус.

При приготвяне на шишчета пресни листа от билката се нанизват заедно с месо, бекон или зеленчуци на шишчета. Вкусът на кебапа е просто страхотен!

В пикантни смеси подправката се съчетава добре с розмарин и мащерка (чубрица).

За рибни и месни ястия, супи и сосове, използвайте в малки количества. Вкусът и ароматът на градинския чай са толкова силни, че издържат на относително дълга термична обработка. При това предава аромата си на останалите съставки в ястието. Затова се препоръчва да добавите суха подправка в началото на готвенето.

Магически свойства

Салвията почиства пространството, прогонва злите духове, има защитни свойства.

Димът прогонва негативните енергии, образувани в резултат на кавги, тежки емоционални преживявания, почиства пространството, унищожава еднакво добре както психически, така и емоционални вредни форми. След градински чай се препоръчва използването на пелин, тъй като той неутрализира остатъците от „ментален прах” след градинския чай. Салвията връща силата и радостта на човек, който е преживял магическа атака върху себе си.

Салвията помага да разберете бъдещето и да се потопите в миналото. При медитации върху минали животи растението дава възможност да се погледне във всеки период от време. Помага за по-добро разбиране на миналото и неговото влияние върху настоящето и бъдещето.

Салвията е в състояние да лекува и да носи просперитет. В магическата работа това растение, когато е изсушено, се поставя в торбички и се носи в тях като амулет, за да привлече благополучие, изцеление.

Ако сте стресирани от изпити или тежка умствена работа, сложете градински чай (може да добавите розмарин) в торбичка, носете го със себе си и го подушвайте периодично, той ще изчисти ума, ще изчисти мислите и ще облекчи депресията и тревожността.  


Топ новини

виж още

Актуална тема