Шоколадът – сладкото изкушение
Шоколадът е едно от любимите лакомства на малки и големи и освен това е много полезен продукт и прекрасно лекарство. Това твърдение е вярно само по отношение на висококачествения тъмен шоколад; другите видове - млечен, бял, с различни добавки, му отстъпват в много отношения.
Шоколадът е полезен за деца и възрастни хора, мъже и жени, спортисти и хора, занимаващи се с интелектуална работа. Вярно е, че има едно „но“: според учените 25 г от това лакомство на ден е полезно за нас, а всичко останало - вече не. Шоколадът е висококалоричен продукт. 100 г от него съдържат около 500 калории, основните източници на които са мляко и глюкоза. Калоричното съдържание на шоколада се увеличава от ядки, захаросани плодове, стафиди, сметана и други добавки.
Шоколадът е чудесен антидепресант
Прогонва тъгата и меланхолията, противодейства на депресията. А също - подобрява настроението и зарежда с енергия.
Шоколадът ни спасява от инфаркти, инсулти и атеросклероза
Чудодейните етерични масла, съдържащи се в този благороден продукт, предотвратяват отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Шоколадът, подобно на виното и гроздето, е богат на флавоноиди, които предотвратяват слепването на тромбоцитите. Половин блокче тъмен шоколад съдържа същото количество като 5 чаши зелен чай и 6 ябълки.
Шоколадът е полезен за сърцето и кръвоносните съдове
Намерените в какаовите зърна полифеноли подобряват притока на кръв и това от своя страна има благоприятен ефект върху работата на сърдечния мускул. Половин блокче тъмен шоколад съдържа същото количество като чаша червено вино. Шоколадът укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и състава на кръвта, нормализира кръвното налягане и повишава чувствителността към инсулин. Последното означава, че като предпочитаме шоколада пред други лакомства, намаляваме вероятността от развитие на диабет.
Шоколадът ни предпазва от рак и язвена болест
Шоколадът е мощен антиоксидант. Той, подобно на зеления чай, съдържа катехини, които намаляват количеството вредни свободни радикали в кръвта. Японски учени са доказали, че ако ядете до 40 г от това вкусно лакомство всеки ден, рискът от развитие на онкологични заболявания значително намалява. Но японците са една от най-дълго живеещите и рядко болни нации в света и разбирането за ползите от шоколада играе важна роля за това постижение.
Шоколадът е полезен за мозъка и нервната система
Микроелементите, с които е богат този благороден продукт, по-специално магнезий и калий, осигуряват нормалното функциониране на нервната система, а кофеинът и теоброминът имат лек тонизиращ ефект. Шоколадът подобрява паметта, увеличава концентрацията, стимулира мозъчната дейност. Също така е много полезен за възрастните хора, тъй като помага за предотвратяване на старческа деменция.
Шоколадът облекчава ПТС
Умората, раздразнението, апатията, които много жени изпитват всеки месец в определени дни, се дължат на намаляване на нивото на хормоните, които са отговорни за доброто настроение. Магнезият и мастните киселини в тъмния шоколад помагат за облекчаване на тези неприятни симптоми.
Шоколадът е отлично средство за предотвратяване на настинки
Какаото съдържа вещество, наречено теобромин, което лекува кашлица. Затова шоколадът помага при силна кашлица по-добре от всички таблетки. Този факт беше потвърден от лондонски учени. А тъмният шоколад спира възпалението и облекчава болките в гърлото - това е заключението, направено от италиански изследователи.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/shokoladat--sladkoto-izkushenie/
Коментари (0)
Добави коментар