Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Шри Янтра - вълшебен символ за късмет

Хороскоп

Шри Янтра - вълшебен символ за късмет

Историята на появата на янтрите се връща векове назад в древна Индия. Янтрите са използвани за хармонизиране на пространството на храмове и къщи, както и за подпомагане на човека в ежедневните му дела - за успех в бизнеса, за пари, за здраве, за защита срещу врагове и други неща. Има много видове янтри, някои са посветени на божества, планети и числа. Янтрите се използват като защитен инструмент, талисман, който служи за концентриране на вниманието по време на медитация, използван в духовните практики. Всяка янтра символизира различни сфери на живота. Това не е магическа панацея, това е само инструмент за постигане на целите си, което ще ви запълни с подходяща енергия.

Шри Янтра или Великата Янтра е древен геометричен символ, използван за медитация в различни училища по тантризъм и неговите проследени исторически корени се връщат към 1 хилядолетие пр.н.е. Шри Янтра е графично абстрактно изображение на Космоса. Тя символизира свръхсъзнанието, единството с Вселената, духовната връзка с Твореца. Помага да се разбере смисъла на съществуването. Шри Янтрата е кралицата на янтрите и има невероятен енергиен ефект, препоръчва се да я има във всяко семейство и дом. Шри Янтра има необяснимата сила да изпълни всичките ни желания (само тези, които са добри за нас) и да промени живота ни към по-добро. Помага за намаляване на отрицателните енергии и негативните ситуации, които ни възпрепятстват да постигнем по-голям успех, благоденствие, хармония и мир. Ако прочетете определена мантра 108 пъти пред янтрата, нейното действие се усилва многократно.

Учените са доказали огромното влияние върху състоянието на психиката на човек, който се занимава с медитация, използвайки Шри Янтра. Даже при леко фиксиране на погледа върху магическия символ, работата на лявото полукълбо и логическото мислене е възпрепятствана. В същото време се активират творческата дейност и интуиция, които се влияят от работата на дясното полукълбо на мозъка. Ако имате въпроси за вашата индивидуалност, цел, място в този свят и използвате медитация над янтрата, ще получите интуитивно знание.

Възпроизвеждането на Шри Янтра ръчно е трудна задача. Стриктното спазване на ясни линии под определен ъгъл един спрямо друг не може да се повтори от всички. Някои неточности и дори най-малките несъответствия се забелязват дори на добре познати диаграми. Това свидетелства за факта, че до днес не е намерен ясен алгоритъм за съставяне на този графичен символ.

За да се научите как да медитирате, използвайки Шри Янтра в смисъла на създаване и поддържане на енергийни потоци, които имат благоприятен ефект върху жизнените сили на човек, трябва да знаете простите правила за провеждане на този процес. В процеса на медитация съзерцанието на диаграмата трябва да започне с външните фигури и постепенно да се придвижва към центъра, където според теорията се намира източникът на Вселената.

Много е важно да изберете правилното място за медитация. То трябва да притежава следните качества: Стаята трябва да е чиста и подредена, нещата да бъдат поставени на мястото си. На човек, който иска да прави медитация, се препоръчва да вземе душ или вана. Мястото трябва да бъде уединено без излишни, разсейващи мисли, звуци. Можете да медитирате не само на закрито. Но практикуващият трябва да е под голям покрит навес или под сянката на гъсти клони на дървета, които не пропускат много слънчева светлина. Избраното място не трябва да има разсейващи шумове или хора, които предизвикват чувство на страх или безпокойство. Ако медитацията се провежда на закрито, трябва да е добре проветрено.

Човек, който ще използва за медитация диаграмата Шри Янтра, трябва да се подготви за процеса не само духовно, но и физически. Ако започнете процеса след обилен обяд с богати и мазни храни, няма да има смисъл от нея. Можете да получите живителна енергия, като съзерцавате Шри Янтра на гладно или два часа след последното хранене. Нежелателно е да пиете кафе преди медитация, да ядете месни ястия с люти подправки или да приемате алкохол. Облеклото на практикуващия трябва да е леко, изработено от естествени тъкани. Най-подходящата позиция за процеса е позата на лотос. Гърбът трябва да е изправен, ръцете на бедрата, дланите нагоре. Магическата диаграма трябва да е на нивото на очите.

Процесът на медитация има следните етапи: Фокусирайте се върху избрания външен ъгъл на диаграмата Шри Янтра. Премествайте погледа си по посока на часовниковата стрелка по външната граница на магическия квадрат. Когато погледът достигне началната точка, преместете го във вътрешния кръг. Продължете да гледате вътрешния кръг по посока на часовниковата стрелка. Премествайте погледа си от една фигура на друга, докато достигне основната точка в самия център. Трябва да гледате тази точка в продължение на 20 минути, след това да затворите очи и да се съсредоточите върху вътрешния образ. Човек трябва да си представи, че е изпълнен с животворна енергия и вътрешна сила. Необходимо е да се опитате да се предпазите мислено от въздействието на отрицателната енергия, да я отразите и да я неутрализирате. И тогава положителната полезна енергия ще се натрупва и ще засили влиянието си. Когато видението изчезне, медитацията е стигнала до своя логичен край.

Целият процес отнема около половин час. В космическото пространство има мощна положителна енергия, която носи хармония и води до просперитет, а има и отрицателна енергия, която провокира умствен застой и саморазрушение. Тези две абсолютно противоположни енергии съществуват едновременно, превръщайки едната в другата. Основната задача на практикуващия е да създаде за себе си и околното пространство хармоничен баланс от двата противоположни енергийни потока.

Друг начин за работа с Шри Янтра е следният:

Гледайте изображението на Шри Янтра. Осъзнайте, че пред вас е графичното изображение на Вселената. Цялата Вселена се е появила пред вас и вие получавате цялата й енергия, събудете я. Затворете очи и визуализирайте Шри Янтра в триизмерно изображение около себе си, представете си, че сте в нейното пространство. И започнете да рецитирате мантрата „Om mani padme hum“ (Ом мани падме хум) на глас. 14-ият Далай Лама обяснява, че тази мантра олицетворява чистотата на тялото, речта и ума на Буда. Отворете очи и погледнете точката в центъра, дишането е бавно, ако дойдат ненужни мисли, не се обезсърчавайте, не се концентрирайте върху тях и те ще си отидат сами Продължете да повтаряте мантрата.                                                                                                                                 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още