Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Соларизация на очите

Хороскоп

Соларизация на очите

Соларизация на очите - Tribune.bg
Снимка:

Д-р Уилям Хорацио Бейтс (1860-1930) е един от най-добрите очни лекари в известна болница в Ню Йорк. Той също така обучава студенти по медицина и практикува частна практика. Основната тема на неговото изследване е свързана с функционирането на очния апарат и методите за лечение на зрителни увреждания. През 1919 г. Бейтс публикува книгата „Методът на Бейтс за подобряване на зрението без очила“, където описва нов метод за профилактика и лечение на очни заболявания.

Уилям Бейтс предложи начин за освобождаване на страха от светлината и подобряване на зрението като нарече тази техника „соларизация“. Всичко гениално е просто! Състои се в излагане на очите със спуснати клепачи на слънчевата светлина. В никакъв случай да не са отворени! При систематични упражнения очите толкова свикват с ярка светлина, че слънчевите очила просто не са необходими. Няма да присвивате очите си на слънце след това. Очите ще виждат добре както при условия на слаба светлина, така и при много ярка светлина.

Соларизация може да се направи навсякъде, където има слънчева светлина. В облачно време можете да използвате лампа с нажежаема жичка с мощност 150-200 вата. Строго е забранено използването на инфрачервени и ултравиолетови лампи! В този случай можете напълно да загубите зрението си. Упражнението може да се прави, докато седите или стоите прави. Намерете място, където яркото слънце граничи със сянката. Застанете с единия крак на слънчевата страна, а с другия на сенчестата страна. Със затворени очи правете бавни завъртания на торса, така че лицето да е на сянка, след това на слънце. Но е по-добре да го правите в спокойно състояние, седнали в удобна поза.

В началото просто трябва да се опитате да свикнете със слънцето за 30 секунди. За да направите това, затворете очи, отпуснете клепачите (без да присвивате очи) и ги изложете на слънце. Ако усещате болка, веднага направете палминг. Това е много полезно упражнение, при което очите са затворени за няколко минути с дланите, без да се натискат очните ябълки (palm - длани на английски).

Палминг, PixabayПалминг, Pixabay

Постарайте се да удължите времето за соларизация на 30 секунди. Като свърши времето направете палминг и повторете 2-3 пъти. Постепенно увеличете времето на сеанса до 20 минути. Ако болката в очите не ви позволява да изпълнявате упражнението дори за секунда, насочете очите си към светлата зона на небето. След това с всяко ново занимание приближавайте очите си към слънцето. Между сеансите правете палминг, докато остатъчните усещания изчезнат. Препоръчва се да се извършва соларизация 2-3 пъти на ден.

За да може светлината да въздейства по-равномерно върху очите, са необходими движения на главата. Бавно завъртайте главата в различни посоки в продължение за десет секунди. Можете да нарисувате с върха на носа във въздуха различни въображаеми фигури със заоблена форма - кръг, осмица. Трябва да почувствате приятна релаксация, да усетите как слънчевата топлина прониква дълбоко в очите ви и лекува зрението ви. Доктор Бейтс отдава голямо значение и на участието на въображението.

В случай на внезапни неприятни усещания незабавно спрете упражнението и правете палминг, докато усещанията изчезнат. За да затвърдите ефекта, трябва да се опитате да се откажете от тъмните очила. Като цяло тяхното използване е абсолютно необходимо на места с ослепителен сняг (планини, арктика, антарктика), както и в тропиците. Но почти винаги, с изключение на планини и места с ослепителен сняг, очилата могат да бъдат заменени с шапка с голяма периферия или шапка с козирка. След определено време необходимостта от слънчеви очила ще изчезне напълно и ще се насладите на нови усещания в слънчевия ден.

Изпълнявайки редовно упражненията на д-р Бейтс, можете не само да поддържате добро зрение, но и да предотвратите влошаването му. Упражненията на Бейтс са добра профилактика на очните заболявания.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети