Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

Хороскоп

Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

Снимка:

През II в. от новата ера - в 126 г., по заповед на император Адриан са били жестоко убити мъдрата римлянка София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. За вярващите те са и алегория на трите основни християнски добродетели: Вяра в Бога, Надежда в Неговата добрина, Любов към Всевишния и към ближните.

Цялото семейство изповядвало преследваната от императора християнска вяра. За да запази живота им, Адриан поискал от сестрите принасяне на жертва за езическата богиня Артемида. Една след друга сестрите му отказали. След нечовешки мъчения, в които Бог ги запазвал невредими, те били посечени с меч. София ги погребала на висок хълм извън Рим, молила се три дена на гроба им и предала душата си на Спасителя. Християни я погребали при децата й. От 777 г. мощите на четирите мъченици почиват в Елзас, Франция. От 1992 г.

17 септември е обявен и за празник на град София, носещ името на древната черква „Света София“ в центъра на столицата ни.

Днес празнуват всички, които носят имената Вяра, Вярка, Верина, Верадина, Верко, Верин, Вередин, Любен, Любов, Любка, Любомир, Любомира, Любослав, Любослава, Любяна, Любика, Надежда, Надя, Наска, Надина, Наделина, София, Соня, Софка, Софина, Софи.

София има гръцки произход и означава мъдрост. Еднокоренно е със Софроний, но днес вече е отдалечено от това значение и се свързва повече с името на столицата ни.

Вяра има български произход и означава да имаш вяра.

Надежда е име с български произход и съдържа пожелание да оправдае надеждите на родителите си или да живее с надеждата за нещо хубаво и добро.

Любов също има български произход и идва от обичан, приятен. Обобщеното им значение се конкретизира или носителите им да бъдат обичани от другите или самите те да обичат, преносно, да се стремят към нещо.

Името Любика освен с глагола любя, се свързва и с цветето любика, градинска или дива теменужка.

За усилване на своя магнетизъм и въздействие върху околните на Вяра се препоръчва да се облича в небесносиньо, сиво и бледо-розово, на Любов да включи в гардероба си тъмносин цвят (дрехи с този цвят я правят неотразима), а Надежда да използва оранжев цвят в облеклото и в детайлите към него.

Вяра се отнася равнодушно към празниците, обича да ги прекарва в семеен кръг без гости, но ако реши да устрои такова посрещане, то всичко ще е оригинално. Ако не хареса подаръка ви, вие няма да разберете това. Подарете ѝ кутия хубави бонбони или торта.

Любов предпочита да отпразнува в кафене или ресторант с изискани блюда и вина, жива музика. Подарете й оригинален парфюм или огромен букет, пръстен и измислете как по-нестандартно да ѝ ги поднесете.

Надежда харесва красивите неща. Подарете й нещо златно, модна дреха или хубава козметика. Не купувайте парфюм, защото не й допадат всякакви аромати.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема