Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Цветница – празник на цветята

Хороскоп

Цветница – празник на цветята

Снимка:

Всяка година Цветница се пада на различна дата и се празнува седмица преди Великден или на шестата неделя на Великия пост.

Цветница - празник на цветята и възраждането на природата към нов живот. Денят е посветен на тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим и посрещането му с палмови клонки, възславян като Месиански цар преди еврейската Пасха. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. По стечение на обстоятелствата православни и католици са заменили палмовите клони с върбови. Поради това този празник е известен сред българите и като Връбница.

Обикновено от върбовите клонки се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар. На Връбница момите правят венчета от цъфнала върба и ги пускат по реката. Чието венче изплува, тази девойка ще се омъжи първа. Този обичай се нарича кумичене.

Ритуално днес се ходи на църква с цветя и върбови клонки. В църквата се прави водосвет. Вземат се осветена вода, цветя и върбови клонки и се отнасят вкъщи пред иконата, където се съхраняват една година. Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и болести. С върбови клонки рано сутрин се ходи на гроб.

Празнуват всички с име на цветя и дървета - Божура, Венко (от невен), Венка, Виолета, Върбан, Върбанка, Върбица, Гроздан, Грозданка, Дафин, Дафина (лаврово дърво), Дилян, Диляна (билка), Жасмина, Здравко (от здравец), Здравка, Ива (върба), Ивка, Иглика, Калина, Калинка, Кина, Лилия, Лила, Лилка, Лили, Лиляна, Лилян, Лилко, Латинка, Латин, Маргарита, Марго, Маргарит, Невен, Невена, Ренета (ябълка), Роза, Розалина, Розалия, Розана, Розали, Росица, Ружа, Ружица, Сузана (водна лилия), Теменужка, Трендафил, Трендафилка, Тренка, Трендо, Тренчо, Гюла, Флора, Цветан, Цветелин, Цветомир, Цветослав, Цветко, Цветелина, Цветомира, Цветомила, Цветослава, Цветанка, Цветозара, Ценка, Цецка, Явор, Явора, Ягода, Ясен.

Освен общата празнична служба, много от вярващите в България правят и курбан специално за здравето на своите близки.

Този празник се счита за семеен, така че трябва да го прекарате в кръга на любими хора. 

Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява на празничната трапеза да се поднесе риба, червено вино и да опечете бисквитки от постно тесто с ядки или сушени плодове.

Не трябва да се върши физическа работа, да шиете, плетете, бродирате, да не правите почистване и миене. Не може да се карате и да допускате отрицателни мисли, не трябва да отказвате на молби.

Цветница е радостно време. Вярващите отправят молитви за здраве и молят висшите сили за благословия за себе си и за тези, които са скъпи на сърцето им. Цветница е специален ден, когато се изпълняват всички искрени и добри пожелания.

 

Тази година заради пандемията от COVID-19 в църквите няма да се раздават върбовите клонки. Мярката е с цел превенция  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още