Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Вълшебната папрат – цветето на Перун

Хороскоп

Вълшебната папрат – цветето на Перун

Вълшебната папрат – цветето на Перун - Tribune.bg
Снимка:

В древната славянска традиция растението папрат придобива слава като магическо растение. Според легендата пазителят на слънчевия трон Семаргл и нежната богиня на нощта Купалница се влюбват един в друг. Те имали деца Кострома и Купала, на които бог Перун подарил вълшебно цвете - папрат, дарявайки го с частица от своята издръжливост, сила и търпение. Оттук и името му - Перунов цвят.

Има поверие, че папратовото цвете цъфти само веднъж: в полунощ от 21 на 22 юни, периодът на лятното слънцестоене. Цъфтежът му трае само един миг. Пъпката прилича на горяща жарава, а самото цвете грее с ярък пламък. Вярвало се, че цветето папрат ще скрие пъпката си от човек с лоши намерения, а плахият ще се върне обратно, уплашен от зли духове, защитаващи чудодейното растение и причиняващи ужас и страх на човек.

Според легендата, по време на цъфтежа растението свети, така че учените казват, че в мокри места, където расте папрат, живеят много светулки. Около полунощ от листата на папрата изведнъж се появява „цветния бъбрек“, който започва да се издига все по-нагоре, после сякаш се колебае, спира и след това изведнъж се обръща и „изскача“. Узрялата пъпка се пръсва с трясък и пред погледа се появява ярко червено цвете. Невидима ръка го откъсва и човек почти никога не успява да го направи. Който намери цъфтяща папрат и съумее да я завладее, той придобива силата да властва над всичко.

PixabayPixabay

В разказа „Нощ, в навечерието на Иван Купала“ Н. В. Гогол разказва за стара народна легенда, според която веднъж годишно цъфти папратово цвете, а който го бере, ще получи съкровище и ще забогатее.

„Вижте, малката цветна пъпка се зачервява и сякаш като жива се движи. Наистина прекрасно! Тя се движи и става все голяма и по-голяма и червена като горещи въглища….Звездичката проблесна, нещо тихо изпука и цветето се разтвори пред очите му, като пламък, осветяващ другите около него.“ „Сега е време!“, помисли Петро и протегна ръка ... Затваряйки очи, той дръпна дръжката и цветето остана в ръцете му. Всичко се успокои ...“

Смятало се, че едно докосване до папратовото цвете е достатъчно, за да отвори всяка ключалка. Брането на цъфналата папрат било много трудно и опасно. Вярвали, че папратовото цвете веднага след цъфтежа бива откъснато от ръката на невидим дух. И ако някой се осмели да отиде да вземе цвят на папрат, тогава духовете ще му донесат ужас и страх и може да го отведат със себе си.

Папратовото цвете се счита за растение на слънцето. Славяните вярвали, че цветът на Перун е в състояние да предпази собственика си от всякакви заболявания, уроки и лоши очи. Цветът на папрата има разрушителен ефект върху всички тъмни сили без изключение, така че който го има в себе си е непроницаем и неуязвим за злото. Освен това цъфналият цвят позволява на собственика си да открива съкровища, скрити в земята, а също така изпълнява най-съкровените му и искрени желания.

Всеки, който намери цъфнала папрат, ще може да се излекува от всички болести, ще намери голямо щастие. Цветето изпълнява най-тайните желания; с негова помощ можете да придобиете магически сили, само ако го намерите в дните на слънцестоенето. Но много малко хора могат да намерят цъфтяща папрат.

Папратовото цвете като символ възниква по времето на езичниците. Славянските ни предци вярвали, че значението на растението е търсенето на духовно просветление. Растението ще се превърне в помощник на този, който издига духовното над материалното, а също така е символ на постигането на неосъществими цели. Цветът на това растение, според легендите, е в състояние да събуди тайните черти на характера на човек и да го дари с жизненост. Има способността да помете всички препятствия по пътя. Притежаването на такъв символ дава на човека смелост и безстрашие, помага да осъзнае смисъла на живота и смъртта.

Ако не можете да намерите цъфнала папрат, тогава можете да си вземете това растение в саксия у дома. То защитава от зли сили, подобрява атмосферата, изпълвайки я с жизнена енергия и хармонизира състоянието на ума. Тъй като в същото време цветето се числи към растенията „енергийни вампири“, нуждаейки се от много енергия за нормален растеж, добре е да се държи до телевизор или други електрически уреди.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети