Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Велики четвъртък

Хороскоп

Велики четвъртък

Велики четвъртък - Tribune.bg
Снимка:

Днес е четвъртият ден от Страстната седмица, известен като Велики четвъртък. Много духовници смятат този ден за най-важния за всички християни и в частност за православните вярващи.

На този ден се е провела Тайната вечеря. Това не е било просто събиране за хранене, защото там са се случили важни събития. На този ден е установено Светото Причастие - тайнство, което се извършва в църквите и до днес: разчупва се хляб и се пие вино. Хлябът символизира тялото на Христос, а виното – кръвта на Спасителя. Това казва на учениците си онзи ден. Преди началото на Тайната вечеря Христос измива краката на учениците си, като по този начин им показва пример за истинско смирение, любов и служене на ближния. Той не се поставя над тях, въпреки факта, че самият Господ е негов баща.

В памет на това на Велики четвъртък по време на богослужението се прави ритуално умиване от духовенството – мият се краката на дванадесет свещеници или монаси. Затова Велики четвъртък се нарича „чист“.

Тъй като в четвъртък е установено тайнството „причастие“, днес вярващите отиват в Божия храм, за да приемат също тайнството „причасти“. То се приема обаче след специална подготовка. Не може да отидете за причастие, ако не сте постили през последните три дни. Някъде изискванията са да не сте яли 20 часа преди причастието, предната вечер или не по-малко от 6 часа. Тъй като постът е в ход, всеки, който спазва безупречно неговите правила, може да бъде причастен.

На този ден има традиция да се почиства къщата, но всичко започва първо с почистване на себе си. Преди да отидете в храма рано сутринта, важно е да сте измити. Също така от древни времена православните хора носят повече бели и чисти дрехи на този ден. След причастие и служба е прието да се почисти къщата. Първо трябва да се измият прозорците и подовете. След това можете да продължите към други задачи. На Велики четвъртък трябва да се избавим от вехториите и редица ненужни вещи, за да освободим място за нови, прекрасни неща, които ще влязат в дома и живота ни.

Добре е да направите енергийно почистване с Виолетов пламък, който има свойството да пречиства и отстранява всички негативни натрупвания в помещенията. За целта мислено изпълнете всяка стая на дома си с Виолетов пламък. Представете си как той преминава и обхваща стените, пода и тавана – изпълва цялото пространство. Изразете и своето намерение да бъде всичко почистено с Божествената енергия. Може със запалена църковна свещ да обходите стаите, като правите кръстни знаци по всички стени, да се казва Господнята молитва „Отче наш“.

В този ден се боядисват яйцата, като първото по традиция трябва да е червено. С червеното яйце се рисува кръст върху челата на децата, а след това и върху тези на останалите членове от семейството. Първото яйце се пази в дома до следващия Великден, за да носи здраве, щастие и късмет. Който не успее да ги боядиса в този ден, може да го направи в съботния. По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

Не забравяйте, че сега е забранено да се кълне, да има забавления и да се извършват лоши постъпки.

Много хора изпитват потребност да се обърнат към небесата с отправена молитва. Днес е прекрасно време да се обърнете към Христос и да изкажете своите мисли и желания. Задължителното условие е всичко, което желаете, да бъде за доброто и благото на всички.

Има вярване, че преди Великден душите на мъртвите се „разпускат“ и те се завръщат за кратко в материалния свят, излизайки от своите гробове, и остават до Спасовден, когато Господ отново си ги прибира. Друго поверие гласи, че близките на покойника трябва да присъстват около гроба му точно на Велики четвъртък, ако желаят да получат материален знак от починалия и се оглеждат дали някоя птичка, пчеличка, пеперуда или друго, няма с поведението си да им даде някакъв смислен знак.

Съществува вярването, че е хубаво да се умре в дните преди Великден и особено – на Велики четвъртък (Господ прибира само заслужили души), както и да се роди дете в дните, наситени с любящи и светли енергии, което ще носи печата на тази благословия през целия си живот.

Нека Христос бъде източник на вашите блага!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати