Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Видеоклипове с мили животни влияят положително на здравето

Хороскоп

Видеоклипове с мили животни влияят положително на здравето

Снимка:

Туристическа компания в Северна Австралия и Университетът в Лийдс провели съвместно проучване с цел да изследват физиологичните и психологическите ефекти на видеоклипове със сладки животни върху хората. Участниците в експеримента са служители и студенти от Университета в Лийдс.

Оказало се, че гледането на видеоклипове със сладки животни е полезно за човешкото здраве. В експеримента участвали деветнадесет души - петнадесет студенти и четирима служители на университета. Изследването било специално планирано за зимната сесия, когато всички ученици имат доста високо ниво на стрес.

Участниците били поканени да гледат половин час слайд-шоу, състоящо се от снимки и видеоклипове на различни животни, които могат да бъдат описани като сладки. Това са били котенца, кученца, коали, куоки (малки кенгура с къси опашки) и други.

Резултатите - Всички участници след прегледа на слайд-шоуто имали понижено кръвно налягане и пулс, а тревожността изчезнала. Средната сърдечна честота спада от 72,2 на 67,4 удара в минута. Това е 6,65 процента само за половин час гледане. Същото важи и за кръвното налягане. Средната стойност за всички участници е спаднала от 136/88 на 115/71.

Участниците в експеримента също са намалили нивата на тревожност с цели 35 процента. Като метод за оценка е използван класически психологически въпросник. След проучването много участници написали във въпросника: „Чувствах се щастлив и спокоен“, „Бих искал да бъда на плажа с тези малки куоки“, „Слайдшоуто ме развесели“, „Всички животни са много красиви и сладки“, „След като гледах животните изпитвам само положителни емоции” и т.н.

Друго проучване установило, че по-голямата част от участниците предпочитат статичните изображения пред видеоклипове. Участниците особено били привлечени от животни, които по някакъв начин си взаимодействат с хората.                                                                                                                                                                                                                                                                                           


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още