Вкусна и здравословна салата от ябълки и сушени кайсии
Ако често се употребява тази плодова салата, спомага за пречистване на организма и укрепва имунната система.
Морковите съдържат много витамин А, витамини В1, В2 и С, етерични масла, пантотенова киселина и са полезни за зрението и повишават работоспособността на сърцето. Имат благоприятно въздействие при възпалителни изменения на лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, също и при хепатит и цироза.
Ябълките намаляват нивото на холестерола и подпомагат храносмилането.
Кайсиите имат високо съдържание на витамини, включително витамини А, С, К, Е, както и микроелементи. Притежават множество полезни свойства, включително способността за лечение на стомашно разстройство, запек, треска, кожни заболявания, рак и анемия.
Продукти (за 4 порции):
Ябълки - 2 бр.
Морков - 2 бр.
Сушени кайсии - 100 гр
Заквасена сметана - 100 мл
Конфитюр от червени боровинки (или червени боровинки, настъргани със захар) - 1 с.л. лъжица
Приготвяне: Обелете, измийте и настържете морковите на едро ренде.
Измийте ябълките. Кората (по желание) може да се обели. Изрежете сърцевината. Може да се нареже на ивици или да се настърже на едро ренде.
Измийте добре кайсиите и нарежете на парчета.
Направете сос от заквасената сметана и сладко от червени боровинки. (Ако нямате сладко, можете да смелите пресни боровинки със захар или от компот). Смесете сметаната със сладкото.
Смесете готовите съставки за салата в купа. Разбъркайте.
Залейте ябълковата салата с дресинга и разбъркайте добре.
Украсете салатата с парченца ябълки и сушени кайсии, листа от мента и сервирайте.
Добър апетит!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/vkusna-i-zdravoslovna-salata-o/