Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Защо трябва да дъвчем карамфил редовно?

Хороскоп

Защо трябва да дъвчем карамфил редовно?

Защо трябва да дъвчем карамфил редовно? - Tribune.bg
Снимка:

Подправката карамфил, това са още неразвитите и неразпукани изсушени цветни пъпки на тропическото карамфилово дърво, оформени като гвоздейчета и винаги са били в основата на търговията с подправки.

Маслото от карамфил има антисептични свойства и силен аромат. Смята се, че обичаят да се дъвче карамфил, се е зародил в Китай. Когато някой се обръщал към китайският император, трябвало да дъвче карамфил преди това. Използвал се също и като болкоуспокояващо средство. В Англия, по време на управлението на Елизабет І, придворните също трябвало да дъвчат карамфил в присъствието на кралицата.

Сухите пъпки на карамфиловото дърво се използват при някои супи и компоти, при приготвяне на свинско печено, при задушаване на месо от дивеч и риба, също така при готвенето на червено зеле. Карамфил, смлян на прах, се използва при приготвянето на сосове, риба, спагети и в сладкарските изделия. За сосове най-често се използва в комбинация с черен пипер.

Карамфилът може да се определи като лечебно средство. Народната медицина го препоръчва като успокояващо, обезболяващо и антисептично средство, предимно в стоматологията. Препоръчва се да се приема още, когато някой има нужда от положителен прилив на енергия.

Не се комбинира с пресни подправки като магданоз, целина, копър и чесън.

Редовно добавяйте карамфил (без да прекалявате) в приготвянето на ястия. Може също така да го дъвчете.

Ползи за организма:

1. Карамфилът подобрява храносмилането.

2. Прочиства кръвта.

3. Укрепва сърцето.

4. Действа като локално обезболяващо средство при зъбобол и при инфекции в устната кухина.

5. Освежава дъха

6. Действа добре при простуда. Тялото се отпуска и затопля.

7.Успокоява ума и допринася за засилване на самочувствието.

8. Превъзходно средство срещу срамежливост и притеснителност на енергийно ниво.

Нарязан и запържен в сух тиган карамфилът е част от garam masala, специални индийски смеси за готвене. Добрият карамфил трябва да е мазен на пипане и да има червеникаво-кафяв цвят. Когато остарее, карамфилът изсъхва, набръчква се и до голяма степен губи аромата си.

Езотерика – Принадлежи към елемента Огън и продуктите на Юпитер. Прибавя се към храната за защита, пари и любов.

Бъдете здрави и радостни!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Гергана Гацева Също така повишава кръвното налягане. Така, че да внимават хората с високо кръвно налягане. За тези с ниски граници е добре.
Хубав ден желая!
07.03.2020 14:21 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети