Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Здравословно хранене с първата буква от азбуката

Хороскоп

Здравословно хранене с първата буква от азбуката

Здравословно хранене с първата буква от азбуката - Tribune.bg
Снимка:

Има два крайъгълни камъка, върху които е изградена всяка здравословна диета. Първият е умереност. Всяко преяждане е вредно за здравето. Вторият е балансът. Здравословната диета трябва да включва целия набор от основни витамини и елементи. И един от най-важните е витамин А. Това е естественото багрило, което дава на зеленчуците и плодовете наситени червени и оранжеви цветове.

История на откриването

Първи за съществуването на витамините е предположил английският биохимик Фредерик Хопкинс през 1906. Той предположил, че освен протеините, мазнините и въглехидратите, известни по това време, има и друг важен елемент за живота, който той нарича „допълнителни хранителни фактори“. Но самото откриване на витамин А става през 1913 година, при това от две различни независими изследователски групи. Тестовете са проведени върху гризачи и се доказало наличието на витамини. Интересното е, че витамин А е открит за първи път не в червени зеленчуци и плодове, а в мазнини.

На какво влияе витамин А?

На първо място, витамин А е антиоксидант, който предпазва клетъчните стени от действието на свободните радикали и следователно има голяма роля в предотвратяването на рака. Друг най-значим ефект витамин А има върху органите на зрението. Дори по време на откриването на този витамин, лишените от него гризачи на първо място страдат от възпаление на очите. И този витамин не само предотвратява заболяванията, но дори може да направи зрението по здрач по-остро. Витамин А също така укрепва косата, ноктите, зъбите и костите, повишава имунитета, регулира потните жлези и дори забавя процеса на стареене на цялото тяло. При достатъчен прием на витамин А се нормализира работата на стомашно-чревния тракт, намалява се рискът от язвена болест, незаменим в производството на сперматозоиди и развитието на яйцеклетката.

Как можете да определите липсата на витамин А?

Недостигът на витамин А води до редица неприятни трудности. И на първо място, разбира се, ударението пада върху органите на зрението. Човек не само започва да вижда по-лошо, той започва да развива различни очни заболявания. Освен това косата и ноктите стават крехки, а кожата губи способност за защита, което причинява много кожни заболявания и увреждания, акне. Общият имунитет също се намалява и човек става по-податлив на вирусни инфекциозни заболявания. А за децата недостигът на витамин А  води до забавяне на растежа.

Как да компенсирате този недостиг?

Ако в диетата ви редовно има оранжеви и червени зеленчуци и плодове, тогава никога няма да се сблъскате с проблем като недостиг на витамин А. Ако въпреки това сте обърнали внимание на чупливите нокти или влошено зрение, тогава има начини за бързо възстановяване дефицита на витамин А. Първият метод са ампулите с витамин А, които могат да бъдат закупени във всяка аптека. Този метод обаче не е единственият. По-натурален вариант за компенсиране на дефицита на витамин А е с храни, които са богати на съдържанието му. По-рано основни лидери по съдържание на витамин А се считаха пресните моркови и рибеното масло. Тези данни обаче са остарели, днес се знае, че червеното палмово масло има толкова много витамин А, че именно на базата на това масло фармакологията получава лекарства срещу дефицит на витамин А. Червеното палмово масло не може да бъде закупено във всяка аптека, но може да се намери в специализираните магазини за здравословно хранене или да се поръча онлайн.

Не бъдете твърде ревностни и усърдни

Въпреки факта, че недостигът на витамин А води до редица сериозни последици, е необходимо да се помни, че има и хипервитаминоза, т.е. излишък на витамин А, чиито последици не са по-малко опасни. С прекален излишък в тялото на витамин А започва възпалението на роговицата на окото, развива се хронично отравяне, което се съпровожда от загуба на апетит, диария, повръщане и изтощение, черният дроб се увеличава и ставите започват да болят. Както при остър дефицит на витамин А и при остра и дългосрочна хипервититоминоза, е възможен фатален изход.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати