Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Жълт кантарион в тибетската медицина

Хороскоп

Жълт кантарион в тибетската медицина

Снимка:

Семейство: Hypericum
Латинско име: Hypericum perforatum L.

Билката има и други имена: лечебна звъника, Христова кръв, порезниче, чудотворка.

Има една легенда, в която се разказва как любимият апостол на Христос стоял пред кръста опечален и събирал опръсканите със свещена кръв растения, за да ги подари на вярващите като скъп спомен за смъртта на Спасителя. От тук идва името Христова кръв. В ароматната билка тече червен сок, което създава странното усещане, че сякаш  в него има капки кръв.

Цветята се берат през сезона на цъфтеж през юли-август и се сушат на хладно място.

Жълтият кантарион помага за лечение на възпаление на черния дроб и жлъчните пътища, обикновена настинка, дизентерия, орални инфекции, сърбеж на тялото и дерматологични заболявания, кожни и остри респираторни заболявания.

Използва се още при отоци, синдром на хронична умора, гуша, тиреотоксикоза. Жълтият кантарион е кардио тоник, използва се при хипертония, атеросклероза, подагра, ревматизъм, конвулсивни заболявания, бронхиална астма, нощна енуреза, при рани, изгаряния, при заболяване на храносмилателните органи - гастроентероколит, хроничен колит, стомашни язви.

Жълтият кантарион е ефикасно средство против всички заболявания на нервна почва – неврити, неврози, безсъние, неврастения, неспокоен сън, болки в стомаха на нервна почва, депресия.

Противопоказания

Жълтият кантарион не може да се използва дълго време при хипертония. Той е противопоказан при бременност. Силен чай от жълт кантарион може да причини симптоми на остър гастрит, като може да доведе до тежки спазми и болка в червата.

Прекомерната консумация на жълт кантарион може да причини главоболие, схващане на врата, гадене и повръщане.

Заедно с жълтия кантарион не можете да използвате аминокиселини, триптофан и тирозин, амфетамини, при използване на инхалатори. Не се препоръчва да комбинирате използване на билката (като чай, отвара, хранителна добавка) с бира, кафе, вино, шоколад, пушени или мариновани продукти, йогурт. Препарати от хиперикум не се приемат при повишена температура. Дългосрочната употреба може да намали сексуалната потентност, да причини уртикария.

Когато се консумира, жълтият кантарион повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, след като я приемете, трябва да се въздържате да се подлагате на слънцето.

Начин на употреба:

1.Взема се 10 г от билката и се залива с 1 л вода. Вари се 10-15 минути, след което се прецежда и се пие като чай или вместо вода леко хладко.

2.Вземат се 100 г цветове (брани на слънце) и се накисват в 1/2 л чист зехтин. Пие се по 1 супена лъжица до половин кафена чашка сутрин на гладно.

Много добро е маслото от жълт кантарион. Кърмачета с колики се успокояват, скоро след като им се намажат коремчетата с такова масло.

Вземат се пресни цветове от билката и се накисват в шише със зехтин. Оставя се да престои 30-40 дни на слънце, после се прецежда и се съхранява в тъмни шишета.

Тинктура от жълт кантарион – В 1 л ракия се слагат 4 шепи цвят. Държи се 3 седмици на слънце.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема