Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Зимно слънцестоене на 21 декември

Хороскоп

Зимно слънцестоене на 21 декември

Зимно слънцестоене на 21 декември - Tribune.bg
Снимка:

Зимното слънцестоене настъпва през декември, когато Слънцето премине в знак Козирог. Въпреки че сме склонни да мислим, че терминът „зимно слънцестоене“ се отнася за целия ден, технически се отнася само за конкретен момент във времето. Това важно събитие се случва днес, точно в 12:02 часа.

В северното полукълбо датата отбелязва денят с най-малко дневна светлина. Ето защо тя е известна като най-краткия ден и най-дългата нощ в годината. След това дните започват да нарастват, а нощите да намаляват. Тази дата се счита за начало на зимата. Всъщност мненията са разделени на две, за това дали слънцестоенето бележи началото или средата на зимата, или всъщност започва на 1 декември (както се смята от повечето метеоролози).

Датата на зимното слънцестоене варира различно всяка година и може да се падне от 20-23 декември, но 21-ви и 22-ри са най-често срещаните дати.

Зимното слънцестоене е важен момент за културите по целия свят. По стария Юлиански календар, зимното слънцестоене е настъпвало на 25 декември. С въвеждането на григорианския календар, слънцестоенето се премества на 21-ви, но християнският празник за раждането на Исус продължава да се празнува на 25 декември.

Зимното слънцестоене е практически един праг, който трябва да бъде правилно прекрачен, за да влезем в новата година без излишни проблеми и дългове.

Добре е да прекарате повече време навън. Счита се, че небето се зарежда с благодатна енергия, от която всеки трябва да получи. Не пропускайте момента да си пожелаете хубави неща, може да си направите списък с желания, както при новолуние. Запалете свещ и приветствайте раждането на Слънцето.

Особено важно е днес да не се караме с никого, в противен случай има шанс да не се стигне скоро до помирение и не само това.

На този ден във Великобритания хората посещават древния Стоунхендж, за да отпразнуват зимното (и лятното) слънцестоене. Една от причините, поради които правят това е, че могат да се видят слънчевите лъчи по пътя на слънцето през камъните, които са подредени по специален начин. Повечето хора пристигат късно през нощта на слънцестоенето, за да присъстват на изгрева на слънцето. Тази година обаче няма да се състои заради пандемията.

 

Със зимното слънцестоене са свързани някои поверия.

- Ако в този ден се наблюдава спокойно време, то през следващата година ще има богата реколта от плодове.

- Тих и мразовит ден - зимата ще бъде мека и снежна.

- Каквото е времето днес, такова ще бъде след десет дни.

- Ако в този ден започне виелица, тогава Нова година ще бъде също толкова снежна.

- Ако искате изобилна реколта - този ден трябва да разклатите дървото.

- Дъждовно време в този ден - очаквайте мокра пролет.

 

За тези, които обичат ритуалите:

Запалете свещ. Вземете хартия и молив/химикал и напишете от какво искате да се освободите, за да направите място за това, което желаете през новата година. Опишете миналото, което ви гнети и го дайте като дар на Духа на огъня. Изгорете го. След това отделете малко време за мечти и визуализиране, като се съсредоточите върху това, което бихте искали да преживеете и да получите през следващата година. Може да напишете на друг лист своите желания. Него го приберете на място, където никой няма да го види. Ако го правите вкъщи, пепелта се хвърля от високо и се предава на стихията на въздуха и земята или се пуска на течаща вода и се предава на стихията на водата.

По време на Зимното слънцестоене, светлинните течения около Земята се обръщат и променят курса, точно както Слънцето, което обръща посоката си от юг на север. От 21 декември до полунощ на 25 декември, има мощно силово поле на светлината и радиация, обгръщащи Земята.

Изобилие от благословии за вас през следващата година!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати