Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Зимно слънцестоене

Хороскоп

Зимно слънцестоене

Зимно слънцестоене - Tribune.bg
Снимка:

С преминаване на слънцето в знак Козирог започва зимното слънцестоене. Тази година то започва на 22 декември в 06:21ч (за всеки град минутите са различни).

Често денят на зимното слънцестоене се пада на 21 декември, но понякога тази дата се измества съответно с един ден и се пада на 22 декември. По традиция 21 и 22 декември са най-късите дни в годината, а нощта от 21 до 22 декември е най-дългата.

Зимното слънцестоене в почти всички древни религии се свързва с празника на раждането на Слънцето или с божеството, свързано с него. С празници са го отбелязвали още в древен Рим.

В календара, одобрен от Юлий Цезар на 1 януари 45 г. пр.н.е., зимното слънцестоене и рожденият ден на Слънцето е отбелязван на 25 декември. Ранните християни, преследвани от римските власти, започнали да празнуват Коледа и Рождество Христово точно на този ден, защото, празнувайки с всички, рискуват по-малко да бъдат разкрити и подложени на гонение.

За съжаление, по времето на Юлий Цезар хората все още не са можели да измерват времето достатъчно точно, за да установят, че юлианската година е 11 минути и 15 секунди по-дълга от истинската. В резултат на това, започвайки втори век след Христа, Рождество Христово престава да съвпада със зимното слънцестоене. На всеки 128 години юлианският календар изостава с един ден от григорианския календар.

В момента разликата между юлианския и григорианския календари е почти 14 дни, така че сега част от православните християни празнуват Коледа на 7 януари според съвременния григориански календар.

Зимното слънцестоене е практически един праг, който трябва да бъде правилно прекрачен, за да влезем в новата година без излишни проблеми и дългове.

Астролозите препоръчват да прекарате 22 декември на чист въздух: Задължително е да напуснете къщата и да се разхождате навън - небето се зарежда с благодатна енергия, от която всеки трябва да получи.

Този ден е свързан със знания и мъдрост. Младите хора, които обикновено получават информация от социалната мрежа, трябва да се опитат да намерят нещо полезно там. Интелектуалците трябва да прекарват време с научна литература. За вярващите - интензивна молитва.

Особено важно е днес да не се караме с никого, в противен случай има шанс да не се стигне скоро до помирение.

Със зимното слънцестоене са свързани някои поверия.

- Ако в този ден се наблюдава спокойно време, то през следващата година ще има богата реколта от плодове.

- Тих и мразовит ден - зимата ще бъде мека и снежна.

- Времето на 22 декември ще бъде същото след десет дни.

- Ако в този ден започне виелица, тогава Нова година ще бъде също толкова снежна.

- Ако искате изобилна реколта - този ден трябва да разклатите дървото.

- Дъждовно в този ден - очаквайте мокра пролет.

Хората казват: „След слънцестоенето, дори пилешка стъпка, може да настъпи деня“. Това означава, че промените към по-добро няма да „падат като сняг върху главата“, но всичко ще се случва постепенно. Ако започнете да забелязвате най-малките промени в живота си, радвайте се и благодарете за всичко, защото с всеки нов ден светли моменти ще навлизат в живота ви.

               


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети