Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Адв. Росен Димитров: Очакванията към Европрокуратурата бяха завишени

Мнения

Адв. Росен Димитров: Очакванията към Европрокуратурата бяха завишени

Адв. Росен Димитров: Очакванията към Европрокуратурата бяха завишени - Tribune.bg

Политически и олигархични кръговете я ползват за целенасочена атака срещу българската прокуратура и главен прокурор

Адв. Димитров, от миналата седмица темата „Европейска прокуратура“ е особено актуална у нас. Излезе и отчетът на институцията за 2022 г., който на пръв поглед показва едни сериозни данни за измами с евросредства. Как ви се струват данните?

Този въпрос съдържа  две твърдения – едно вярно и едно подвеждащо, но Вие правилно отбелязвате, че това е само „на пръв поглед”. Вярно е, че излезе докладът на Европейската прокуратура. Подвеждащо е, че този доклад показва измами с евросредства. Докладът не показва това. Показва нещо съвсем различно, а това са най-много производства по сигнали до Европейската прокуратура с твърдения за измами с евросредства. Много производства  пък означава, че има много проверки и разследвания у нас. А много проверки и разследвания означава, че от България има много сигнали до Европейската прокуратура. Ето това е огромната и съществена разлика. И, разбира се, по всеки сигнал, отправен до Европейската прокуратура, същата трябва да извърши проверка, длъжна е.

Това означава ли, че от тези проверки няма да излезе нищо и няма да има осъдителни присъди?

Това аз не мога да го кажа, тъй като зависи от това какви факти се съдържат в сигналите, верни ли са твърденията за измами и има ли доказателства за тях или някой подава сигнали просто така, „за спорта“. Ако сигналите съдържат достатъчно данни за измами, вероятно ще бъдат повдигнати обвинения, ще има обвинителни актове и съдебни процеси срещу лицата, осъществили престъпления.

Като споменах за съдебни процеси, се сетих за това пред кои съдилища ще се водят делата за измами с евросредства. Вие знаете ли?  

Това е много интересна част от правораздаването у нас. Вероятно Вашите читатели си спомнят, че от 28.07.2022 г. у нас престана да съществува специализираното правораздаване. Това е, защото новите мнозинства в Народното събрание, които заявиха, че основен техен приоритет е борбата с корупцията и измамите, закриха специализираното правосъдие.

До закриването на специализираното правосъдие, именно на Специализирания наказателен съд бяха подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура. Вече такъв съд няма, тъй като „борците“ срещу корупцията и най-големите злоупотреби го закриха. Дали закриването на съд, на който са подсъдни определени дела, е в полза на разкриването на престъпността или облагодетелства последната, няма да коментирам. Това ще го преценят читателите Ви. Ще кажа обаче, че делата от компетентността на Специализирания съд ще се гледат от съдилищата в страната и от Софийски градски съд. Последният и без това е претоварен и досега липсваше материална база и съдебни зали, което и без закриването на Специализирания съд довеждаше до огромно забавяне на делата. Можете да си представите колко по-лошо в това отношение е положението след закриването му, нали? Правораздаването е хвърлено в хаос, който с течение на времето и с натрупването на дела от такъв характер само ще се разраства.

Все пак как така се оказа, че цифрите в доклада на Европейската прокуратура за България са „най-смущаващи“, както определени политици твърдят?

Обяснението според мен е просто. Вече споменах, че сигналите до Европейската прокуратура в България са най-много. Това не го казвам аз, а самата Лаура Кьовеши при посещението си у нас през март миналата година. Точно затова цифрите за България са такива. Знаете ли, през миналата година участвах в два семинара, организирани от Европейската прокуратура, единият от които се проведе в София, а другият в Мадрид. Лектори бяха европейски делегирани прокурори от България и Испания. Интересна част беше  темата за начина за сигнализиране на Европейската прокуратура и за съдържанието на подадените сигнали.

Начинът за подаване на сигнал е изключително опростен и всеки човек, дори полуграмотен, може да подаде такъв. Просто трябва да се влезе в сайта на Европейската прокуратура и да се опише случаят. Нещо като да напишеш коментар във фейсбук. Дотук добре. С неособена гордост обаче трябва да отбележим, че сигнали до Европейската прокуратура у нас се подават за най-различни поводи, включително за изсичане на дървета, отровени котки и кучета и междусъседски скандали.  

В този смисъл аз въобще не изключвам вероятността множество сигнали за измами с евросредства у нас  да са подавани от политически ангажирани лица. Същите, които денонощно облъчват обществото с партийните си мантри, че България е най-корумпираната страна. Тоест, те подават сигнали за корупция, образуват се проверки, и същите твърдят, че България е най-корумпираната държава, защото има най-много проверки по отношение на нея. Гениално, нали? Гениално, но според учебника за манипулации и пропаганда на КГБ и ГРУ на СССР.

Прави впечатление, че в Белгия и Германия например, разследванията са за милиарди – не бяха ли тези държави до скоро еталон за върховенство на правото и чисти от корупция държавни структури?

Това потвърждава моята теза. Аз разгледах доклада и на мен ми направи впечатление и още нещо. То е, че разследванията за измами в Румъния са почти колкото у нас, а в Италия са в пъти повече. Получава се така, че в страната на Лаура Кьовеши, където бе осъществена „правосъдната реформа“, а корупцията „смазана“, сега е на челните места по разследвания. Помните великия „румънски модел“, с които българските „борци“ срещу корупцията ни облъчваха денонощно неотдавна, нали? Как така Румъния е идеал за осъществена правосъдна реформа - нещо, върху което определени политически кръгове у нас изграждаха политическите си кампании в недалечното минало, а сега е на челни места в Европа по разследвания?

Прави впечатление и още нещо. Например как така в същата Румъния, която наред с България и Италия е на челно място по разследвания за измами с евросредства, има само едно разследване за измама с ДДС, а за корупция 12.

В България измамите с ДДС са 4, а разследванията за корупция 16. В Австрия, Естония, Финландия, Германия, Люксембург разследванията за  корупция са нула? Да, нула. Според Вас как това се покрива с мащабните разследвания за корупция и пране на пари в Европейския парламент на депутати, които вече са в ареста за това, че са получавали милиони от Катар?

Прокурорите на Лаура Кьовеши влязоха в медиите у нас и с две разследвания – за топлоцентралите и за ремонта на „Графа“. Защо сега според Вас?  

Това са чисто политически теми. Отново определени медии професионално подвеждат обществото с любимите им и втръснали теми. Аз още помня темата с огромния проблем с цвета на плочките по „Графа“ и „перките“, които пречеха на тротинетките. На фона на нечуваната и вече доказана корупция с арести на най-високи нива в Европейския парламент, идващи от уж некорумпирани държави, в България награждаваме полицаи за отказан подкуп. В същото време прокурорите на Лаура Кьовеши я напускат.

Искате да кажете, че целта е да се заглуши скандалът с масово напускащите европрокурори и администрация в Европрокуратурата?

Според мен тези разследвания са ПР. Очевидно е, че за 2 години Европрокуратурата не произведе резултат на българска почва – налице е една, при това условна присъда. Нуждата от ПР и излъскване на имиджа е по-кризисна от самия ПР. Нека си спомним обаче обвиненията на либералните политически кръгове срещу българската прокуратура за това, че разследвала NEXO, че разследвала огромна щета за „Булгаргаз“, че разследвала сътрудници на президента. Било ПР в политически момент. Е, къде са тези гласове сега?  

Встрани от вниманието на либералните медии остава фактът, че българските делегирани прокурори до скоро бяха общо 9. Тези дни стана ясно, че броят им вече е спаднал до 6. Масово напускат структурата на Кьовеши и служители в администрацията. Всички се връщат към работните си места в българската прокуратура. Това е огромният въпрос.

На какво се дължи това?

Не мога да кажа. Аз не съм бил държавен служител, не работя на заплата, не съм бил и прокурор. Само си задавам въпроси като Вас. Как така прокурорите уж са подчинени на Гешев, той уж им мачка волята, разпорежда им, а те си мълчат и се натискат да работят с него, вместо да се възползват от възможността да растат кариерно на европейско ниво?

Истината е, че очакванията към прокуратурата на Кьовеши бяха завишени, а кръговете, които от години се стремят да овладеят българската прокуратура, я ползваха за целенасочена атака и особено срещу българския главен прокурор. Същите политически кръгове с мощната си медийна пропаганда преди години внушаваха и грубо заблуждаваха, че Кьовеши е месия. Сега са вложили същия огромен ресурс и още по-активно рушат устоите на държавността и доверието в съдебната система чрез целенасочена атака по българското обвинение.

И за да успеят им трябваше пример на подражание. Избраха Лаура Кьовеши и й създадоха ореол на непримирим борец с корупцията в Румъния, какъвто липсва у нас. Хвалеха я, че повдига обвинения срещу политици и олигарси, но когато това стана у нас, започнаха с протести срещу „прокурорски произвол“.

Скоро обаче бруталната им лъжа лъсна и те бързо забравиха модела „Кьовеши“. Разбира се, не спряха с манипулациите на обществото и сатанизирането на фигурата на главния прокурор.  Така, естествено, по пример на КГБ и ГРУ, започнаха с персонални атаки и откровени лъжи за огромните правомощия на главния прокурор и неговата безконтролност. Написаха закони за неговия контрол, които същите медии представят за желаната от обществото съдебна реформа, които обаче самите те не желаят да бъдат приети в Народното събрание.  

За щастие парламентът „умря“, а заедно с него и законопроектите за „съдебна реформа“. Това обаче няма да е за дълго. Предстои нов парламент и  ново медийно изнасилване на общественото съзнание. Въпросът е докога обществото ще позволява шепа протежета на бизнесмени – клиенти на прокуратурата, да му посочват „лошите” и да му диктуват дневния ред.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети