Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: РСМ ни се качва на главата, няма промяна в тяхната политика

Мнения

Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: РСМ ни се качва на главата, няма промяна в тяхната политика

Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: РСМ ни се качва на главата, няма промяна в тяхната политика - Tribune.bg
Снимка:

Тепърва ще ни изнудват в ЕС, смята историкът

Как ще действа България по темата с присъединяването на РСМ към ЕС и с какво можем да направим компромис – с политиката или дипломацията - коментар потърсихме от историка акад. Георги Марков.

Пет години след подписването на Договора за добросъседство с Република Северна Македония /РСМ/ напредък няма, а дори ни убеждават, че няма правителство, което да устои на външния натиск да свалим ветото за преговори на Скопие с ЕС, вашето мнение?

Е не, не споделям това мнение. Слабост на българската външна политика от Народна Република България, а сега Република България е прекаленото вторачване на политиците в собствената им значимост. Една Унгария показа как трябва да се държим и да защитим националния си интерес. Никой не може да ни накара насила да станем съучастници във фалшификацията, в кражбата на българската история. Какво ще надграждаме, икономиката може да се надгражда, но историята – не. Не трябва да се управлява с натиск този процес, ние сме в ЕС, а те ще ни се качат на главата. Ние им отстъпваме, признаваме ги и какво, няма промяна в тяхната политика.

За пет години няма нещо конструктивно, което да сме постигнали?

Няма. Ние не отричаме, че Тито е направил македонската нация, но след Втората Световна война. Аз не бих седнал да преговарям чий е Гоце Делчев! Гоце Делчев се е самоопределил приживе, че е българин. Това е унижение за самия национален герой. Не може в името на инвестиции, пари, коридор №8 ние да се отказваме от историята си! Това не е достойно. Тези практични хора, които ни управляват, трябва да знаят, че преди тях са живели други поколения, които са се жертвали, та ние имаме 50 000 български войнишки гроба в РСМ, които са заличени. Не може така да се държим. Това е една неспособност на управляващите да устояват националния ни интерес.

Как президент и премиер ще защитят нашата позиция, като единият спазва засега декларацията на НС, а другият говори за икономически интереси?

Тези млади възпитаници на Харвард още нямат политически опит. Премиерът идва от Канада. Той няма точна представа за българската действителност, за историята – не знам. Не може всичко да бъде прагматично, практично, та да правим бизнес сделки, пък миналото – „каквото било, било“, да загърбим миналото и да гледаме към светлото европейско бъдеще. Не може така да се прави! Вижте, в парламента в Брюксел има няколко кабинки за превод. Когато се появи кабинка за македонски език, ще започнат да ни изнудват – нека в България да признаят македонското малцинство, тогава и ние ще признаем. Тепърва ще ни изнудват в ЕС. Европейците не се интересуват от нашата история, колко български момчета са загинали за една национална кауза. Ако загърбим сега историята си заради сделки, тя ще ни потупа по рамото по-късно. Има неща, с които не може да се прави компромис. В политиката и дипломацията – може, но с историята – не може! Как да го разделим Гоце Делчев?! Аз съм научен ръководител на един проект „България и Македония – история и политика“, на издателство „Тангра“, като първа част излезе, а ще има и втора част. Трябва да я преведем на английски, защото Скопие не може да са по-богати от нас. Те заливат чуждите библиотеки с тяхната пропаганда на английски език. В тази книга сме се събрали 34 човека, най-добрите български историци, за да разясним какво означава „македонския въпрос“ още от Средновековието и до наши дни. Изпратихме я на президента, на министър-председателя, дано намерят време малко да прочетат! Те казват – ние правим история и нямаме време да четем. Много случайни хора станаха големци! Те стигнаха върховете на властта, което не са и сънували, но поне да прочетат, че и преди тях сме имали управляващи, имало е войни и въстания, имало е и много по-тежки времена от днешните.

Историята не започва с тях?!

Те си мислят, че историята започва и ще свърши с тях. Моите книги са дебели и плашат политиците. Те не са първите. Сравниха Бойко със Стефан Стамболов преди години. Преди това сравниха Костов със Стамболов. Не може да има втори Стамболов, това е държавник от края на 19-ти век. Сега има газопроводи, ядрено гориво и т.н. Та нека да четат историята, за да видят, че и преди тях страната ни е имала достойни държавници в много по-тежки времена, които не са се огъвали на чужд натиск.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети