Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: Визите за САЩ и Шенген не трябва да се смесват с историята

Мнения

Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: Визите за САЩ и Шенген не трябва да се смесват с историята

Акад. Георги Марков пред Tribune.bg: Визите за САЩ и Шенген не трябва да се смесват с историята - Tribune.bg
Снимка:

Съветвам тези млади възпитаници от Харвард да четат повече история

Слави Трифонов се застрахова - от една страна да останем верни на Декларацията на Народното събрание и да не отстъпваме от историческата истина, а от друга иска да изтъргува влизането ни в Шенген и визите за САЩ.

И Западът оказва натиск ние да отстъпим. Това заяви за Тribune.bg историкът и директор на Института по история към БАН академик Георги Марков по повод позицията, изразена от лидера на ИТН относно РСМ.

Аз не съм съгласен и с министър-председателя, който някак си поставя бизнеса над историята и казва „Важното е да надграждаме“. Е как ще надграждаме? Нали в основата на всичко е историята. Не може да надграждаме, ако трябва да отстъпваме от истината. Според мен нещата са различни и не трябва да се смесват в разни комисии. Тази експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, която беше създадена, както се очакваше, не свърши никаква работа. Аз навремето предвиждах, че само ще печелят време и ще разтакават. Познавам манталитета в Скопие. Дълги години съм общувал с македонците. Визите и Шенген не трябва да се смесват с историята, това са различни неща“.

Правилната политика е ние да отстояваме историческата истина и да не ставаме съучастници във фалшификацията на българската история. Всичко друго, включително инфраструктурата, е отделен въпрос, категоричен бе академик Марков.

Той посочи, че за железопътната линия София-Скопие се говори още от началото на 20-ти век, дори още от Османската империя.

„Тогава по обясними политически и етнически причини Османската империя не е искала да свързва София и Скопие, след това и Кралска Югославия, и Титова Югославия, а и сега, те не желаят да имат тази връзка. Според мен е добре да има инфраструктура, бизнес отношения между двете страни, но не бива в никакъв случай да става за сметка на историята, защото ние нямаме моралното право. Тези хора - имам предвид участниците във войните и в национално-освободителното движение в Македония - те са загивали като българи, те са загивали за българската кауза. Ние не можем да им ровим костите. Днес съвременните македонци, нека се пишат каквито си искат, но те не бива да посягат върху историческата истина. Аз съм ръководител на научния проект „България и Македония – история и политика“, сега излезе том първи. Ще има и втора част и живот и здраве ще го преведем и на английски език, защото въпреки че са по-бедни от нас, от Скопие заливат чуждите библиотеки с фалшификации на английски език. Всъщност в Брюксел и Вашингтон не ни познават историята, а пък и не ги интересува. Те си гледат геополитиката. Но за нас това е важно. Аз няма ,например, като историк да седна да преговарям за това чий е Гоце Делчев. Това е кощунствено за националния герой. Той се е самоопределил още приживе, че е роден в Кукуш българин. Има някакъв предел и не може да се прави компромис с историята. В политиката и дипломацията става компромисът, но в историята в никакъв случай не трябва да правим компромис, за да не се повтори краят на 1944 година, когато под натиска на Сталин, правителството на Георги Димитров призна македонската нация, дори в Пиринска Македония. Я си представете ние да ги пуснем в Брюксел, те веднага ще поставят въпроса за така нареченото македонско малцинство в България. То и във ВМРО-ДПМНЕ казват – „Ние ще признаем, че има българи в Северна Македония, ако те признаят, че има македонци в България“.

Знаете ли, какво ще стане в Брюксел, при положение, че само това чакат, да говорят за правата на малцинствата и да се говори на така наречения македонски. В парламента, когато отидете, има кабинки.

Те не са 27, защото австрийците говорят немски език, макар че са австрийци. Представете си се появи кабинка, на която пише – „македонски език“. В това отношение, не трябва да правим компромиси. Всичко това ще се струпа отново върху нашата глава.

Колкото повече отстъпваме, толкова повече македонците стават по-нагли! Да видим например Илинденско-Преображенското въстание. Ние имаме нужда от национален празник на 2 август. Те казват „Ние ще вземем Илинденското, вие вземете Преображенското“. Ама моля ви се, аз съм говорил с тях много пъти, те предлагат делба на историята, на общата история.

Ами тя е българска история до края на Втората световна война. Аз дори им казвам „Вижте какво, при нас е обща“. В момента съм в Калофер – ами четата на Калифер Войвода, която основава Калофер, идва от Македония и те скачат „Ей, ами той и Ботев ли е македонец?“. Не знам да се смея ли или да плаче. Те се изхранват от това, че са македонци. Бисмарк казва някога за новата нация на румънците, когато през 19 век се обединяват Влашко и Молдова - новите римляни на Балканите. .…Това не е въпрос на национална принадлежност, а на професия. Това важи и за македонците“, смята историкът.

Той подчерта, че не бива политиците да правят компромиси и да употребяват историците.

„Политиката от край време злоупотребява с историята. Така стана и с комисиите, аз това съм го казал много отдавна“, посочи той.

Академик Георги Марков коментира и обещанията на премиера Кирил Петков, че до шест месеца ще се разберем със Северна Македония.

„Как ще се разберем! Не е реално! Кой го е упълномощил да определя времето – кога ще се разберем? Съветвам тези млади възпитаници от Харвард да четат повече история, а не да бъдат граждани на света. Американската мода, която дойде с глобализацията, да бъдем космополити, че едва ли не нациите и националните държави са отживелици, както някога Ленин и Сталин твърдяха, е погрешно. Това е политика на корпорациите. На тях им пречат нациите, пречат им националните държави, те не искат да има държавни граници. Те искат само суровини и работна ръка в един огромен пазар.

Изпратихме новата книга „България и Македония – история и политика“ на президента, на министър-председателя и на външния министър. Дебела е, те мразят дебелите книги, но дано прочетат поне текста на моето предисловие от 15 страници. Политиците трябва знаят историята, а тя нито започва с тях, нито ще свърши с тях. Историята продължава, историята има бъдеще“, заяви в края на разговора ни академик Георги Марков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати