Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Дунчев, ПП: Пари в държавата има, ние го виждаме всеки ден

Мнения

Александър Дунчев, ПП: Пари в държавата има, ние го виждаме всеки ден

Александър Дунчев, ПП: Пари в държавата има, ние го виждаме всеки ден - Tribune.bg
Снимка:

"Не е нужно да теглим само кредити. Нашата задача беше да съберем парите, които по принцип изтичаха", твърди политикът от "промяната"

За бюджета, парите от Плана за възстановяване и подпомагане на домакинствата и бизнеса през зимните месеци Tribune.bg разговаря с народния представител от  "Продължаваме промяната" /ПП/ Александър Дунчев.

Служебният кабинет се отказа да внася бюджет за 2023г., това променя ли задачите пред ПП?

Това е една стъпка на служебното правителство, която ние ще искаме да се коригира. Ще продължим да настояваме те да внесат бюджет и законите, необходими по Плана за възстановяване и устойчивост, част от които вече са подготвени от министерствата. Така ще може да се реагира на проблемите пред страната, след като бюджетът и Плана за възстановяване тръгнат. Ние може да продължим и с успешния бюджет на Асен Василев, но той не ни позволява да прокараме социалните политики, които допълнително ще намалят рисковете пред хората през зимата - инфлацията и разходите за енергия. Така че, ако искаме да подобрим нещо, трябва да се борим служебният кабинет да внесе бюджета и законите по Плана за възстановяване.

Какво допълнително ще предложите от ПП като антикризисни мерки?

Те са свързани с 16-те приоритета, които обяви Кирил Петков в началото на работата на това Народно събрание. 

Основното притеснение на икономисти, на бизнеса и на някои партии е, че с допълнително подпомагане през зимните месеци ще натрупаме още дългове?

Пари за подкрепа е хубаво да се дават, когато са налични. С бюджета, изготвен от правителството на ПП, бяха заложени доста възможности за повишаване на приходите в държавата, имахме по-голям приход от планирания. Така че, когато сме се постарали да си съберем приходите от данъци, а не те да бъдат укривани и да изчезват, това е точно механизмът, с който покриваме разходите за подпомагане на социалноуязвимите групи и бизнеса, за да оцелеят. Не е нужно да теглим само кредити. Нашата задача беше да съберем парите, които по принцип изтичаха. 

Като в горските стопанства?

Същото е и в горите. Ние успяхме с прокарването на електронните търгове при продажбата на дървесина от горските стопанства да генерираме приходи, които се крадяха години наред от стотици фирми, свързани с партиите. Стотици милиони левове влязоха в бюджета, а горските стопанства увеличиха заплатите на горските служители. Ето това е начинът да съберем пари и да помогнем на социалноуязвимите българи и бизнесите, които се нуждаят от подкрепа. Трябва да съберем парите, които се крадат, нищо повече не трябва да правим.

Пари в държавата има, ние го виждаме всеки ден. В горите от схеми само за 2-3 месеца продажба на дървесина през зимата се събраха допълнително 100 млн. лв. И това са 100 млн. лв. от едни горски стопанства, които ние разкрихме. Ако от горския сектор, който е съвсем мъничък, той е по-малък от 1% от икономиката на страната, се източват 100 млн. лв. "от раз" от фирми, свързани с големите партии, то какво става за другите сектори. Ако спрем тези течове, ще има предостатъчно пари за социалните сфери.

А виждате ли такова намерение в служебния кабинет?

Мога да кажа по отношение на горите, където има сигнали, че Министерството на земеделието продължава с тези мерки, предложени от кабинета "Петков" за ограничаване на тези злоупотреби и спиране на източването на пари от горските стопанства. Продължава се с електронните търгове. Все повече стопанства спират скритите концесии и се възлагат добиви на дървесина. Спират се договори, с които много се източваха горските стопанства. Виждаме, че служебното правителство продължава в тази посока.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати