Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Иванов пред Tribune.bg: Критикуваната от ПП процедура за удължаване на бюджета бе използвана от тях в края на 2021г.

Мнения

Александър Иванов пред Tribune.bg: Критикуваната от ПП процедура за удължаване на бюджета бе използвана от тях в края на 2021г.

Александър Иванов пред Tribune.bg: Критикуваната от ПП процедура за удължаване на бюджета бе използвана от тях в края на 2021г. - Tribune.bg
Снимка:

Ще създаде ли инфлацията проблем за бюджета и необичайна ли е процедурата по удължаване действието на настоящия бюджет Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси Александър Иванов.

Г-н Иванов, представлява ли проблем процедурата по удължаване действието на бюджета и доколко тя е "необичайна", както твърдят от ПП?

Критикуваната от партия "Продължаваме промяната"/ПП/ процедурата за удължаване действието на бюджета бе използвана от тях в края на 2021г. Служебният кабинет няма парламентарна подкрепа. ПП приложиха същата процедура независимо че бяха спечелили изборите. Дори като редовен минитър на финансите г-н Асен Василев на 23 декември миналата година се съгласи с решението на кабинета "Петков" за удължаване действието на Бюджет- 2021г. през първите три месеца на 2022г., докато те като правителство набележат своите приоритети и подготвят бюджет за настоящата година. Ние сме в толкова "необичайна" ситуация, че само преди година редовен кабинет на ПП направи същото като служебното правителство в момента. Така че най-големите критици направиха по отношение на бюджета същото, което предлага и служебният кабинет в момента. Тогава ГЕРБ като опозиция ги атакувахме, че те нямат приоритети, нямат политики, които да защитят  и помните, че бюджетът бе прекрояван няколко пъти дори по време на тяхното управление и виждаме резултатите в момента.

Ще овладеем ли инфлацията с политиките в бюджета?

За съжаление, видяхме неспособността на предходното редовно правителство, доминирано от ПП, да овладее инфлацията в страната. Причината за по-голямото обедняване на българските граждани, за загубата на покупателната им способност и за задълбочаването на неравенствата у нас, трябва да се търси като резултат от тяхното управление. Да не забравяме, че Асен Василев като финансов министър в правителството "Петков" внесе три бюджета, които за съжаление не решиха тези проблеми. Проинфлационните политики, които правителството на "Промяната" водеше, задълбочиха инфлацията и тя достигна двойни размери спрямо тази на еврозоната. Ако бяха управлявани добре държавните финанси, този инфлационен шок нямаше да е толкова силен за българските граждани и за бизнеса.

Какво ни предлага настоящият кабинет с удължаване действието на бюджета?

Това е моментно решение как да функционира държавата при политическата незрялост, която показват политическите сили в парламента - да преговарят и да съставят редовен кабинет. При политическата несигурност ни се предлага да се удължи действието на бюджета, който пак е бюджет на Асен Василев и ПП. Така ще се гарантира нормалното функциониране на държавата до излъчването на редовен кабинет. Аз не съм склонен да подкрепя такава бюджетна процедура, но в условията, в които се намираме, при служебен кабинет и липса на субект, който да поеме ясна политическа отговорност от прилаганите политики, не смятам, че добрият вариант е да се внася бюджет в момента и всеки да се упражнява изборно върху него. Както чуваме, такива заявки основно правят от ПП и БСП, които са леви партии и казват "дайте да дадем" без да има ясни приоритети и оценки на предлаганите мерки. Това притесни служебният финансов министър от въпросната "разхайтена" бюджетна политика на "Промяната" и естествено се стигна до процедура по удължаване на действието на бюджета. 

Бюджетът за 2023г., ако бъде внесен от редовен кабинет и отчита слабостите на предходното управление, следващата година ни очаква 15 млрд. лв. дефицит. Ние от ГЕРБ-СДС намираме за най-малкото зло в момента да приемем удължаването на действието на бюджета за 2022г. Това ще гарантира нормалното функциониране на пенсионната, здравната, образователната система и сферата на сигурността, които финансово ще са обезпечени. 

Доколкото политическата незрялост и инфантилност се задълбочава, виждаме отказ от разговори по приоритети на втората, третата и четвъртата политическа сила в НС. От ГЕРБ смятаме, че първо трябва да се реши политическата криза, дори с едно програмно или експертно правителство, което да бъде с ясен мандат и ясна парламентарна подкрепа. Ние сме склонни да обсъдим всички социални пакети за подпомагане. Знаете, че групата на ГЕРБ-СДС внесе и защити в парламента мярката за компенсиране на високите цени на енергоносители в предходния парламент. Мярката закъсня, защото партиите в управляващата коалиция, казваха, че няма проблем. А виждаме, че проблем има. Да подчертая, че у нас, ако добре се бяха справили предишните управляващи, българските граждани нямаше да изпитват затруднения по плащанията си и как да си купуват храна. 20% инфлация, двойна спрямо инфлацията в еврозоната, като последно такива нива у нас имаше в края на миналия век.

А по отношение на събираемостта на приходите как се справяме?

Ще проверим в края на годината. Не съм оптимист, че приходната част на бюджета ще бъде такава, каквато предполага инфлацията. Ако преди хазната е събирала 100лв., при 20% инфлация НАП следва да събере 120лв. Ще видим данните в края на годината, но по предварителни справки не съм оптимист, че ще бъдат изпълнени приходите в този размер. Те може да са по-големи от заложеното в бюджета по една единствена причина, че инфлацията продължава да расте, а заслугата затова икономисти и финансисти приписват на предходното управление и неговите недалновидни решения в сферата на публичните финанси и овладяването на инфлацията.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати