Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Иванов: Липсата на буфери в Бюджет 2024 застрашава влизането ни в еврозоната

Мнения

Александър Иванов: Липсата на буфери в Бюджет 2024 застрашава влизането ни в еврозоната

Александър Иванов: Липсата на буфери в Бюджет 2024 застрашава влизането ни в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

За Бюджет 2024, за неговите политики и изпълнение, както и за парите на НЗОК Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

Г-н Иванов, за пръв път от много години парламентарната Комисия по бюджет и финанаси не приема бюджета на НЗОК, какъв знак е това?

Това означава, че има слабости в изготвянето на политиките и структурата на бюджета на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК/.

Здравната комисия също не прие бюджета на НЗОК заради ограниченията нови болници да сключват договори с Касата, дефицита на медикаменти и свръххоспитализациите, може ли да се постигне консенсус между първо и второ четене?!

Надявам се да има добра комуникация между ведомствата и парламентарните групи. Ние нееднократно сме посочвали проблемите, които споменахте, например недостигът на лекарства и огромните средства, които всяка година се отделят с тази целНещо трябва да се промени и с гласуването в комисии даваме ясен знак, че трябва да има промени в тази посока.

За държавния бюджет за 2024г. притесненията са, че няма буфери и изпълнението на заложените приходи е под въпрос, основателни ли са?

Относно приходната част на Бюджет 2024 многократно съм изразявал становище, че ръстът, който е заложен от Министерство на финансите, е меко казано оптимистичен - над 3%, при положение, че ЕЦБ и Световната банка казват, че ръстът ще е от 1.5 до 1.8%. Едното опасение е, че ако не се изпълни този ръст, приходите в бюджета няма да съответстват на заложеното и това ще постави под съмнение изпълнението на Бюджет 2024 с дефицит от 3%, каквато задача си е поставил финансовият министър. Това, че няма буфери в бюджета, от друга страна, смятам, че застрашава влизането ни в еврозоната и предполага отлагане с поне още една година от вече изменената дата - 1 януари 2025г.

А опитът да се осигурят приходи в бюджета срещу продажба на земеделски земи, успяхте ли да го спрете?

Да, радвам се. Не смятам, че разпродаването на държавните земеделски земи е устойчив начин да се попълва бюджета, защото те ще свършат. Надявам се това да не се коментира повече от страна на финансовото ведомство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Бюджет 2024 ще бъде подкрепен, ако инфраструктурните проекти по места намерят място в него, изискването остава ли?

Да, имаше комуникация по въпроса на ПГ "ГЕРБ-СДС" и министърът на финансите. Видяхте, че доста поправки се направиха преди да бъде внесен бюджетът от първоначално анонсирания му вариант. Бяха извадени над 2 млрд. лв., които според нас бяха кухи приходи. Аз продължавам да не подкрепям и идеята за дефицит от 3% в бюджета, защото това са 6 млрд.лв., срещу които ще трябва да се теглят заеми при високи лихвени равнища.

Относно инфраструктурните проекти те бяха записани поименно, а не като една обща сума. Така в края на 2024г. ще видим кой път, мост, жп участък, училище или детска болница е изпълнен. А ако не са, ще питаме конкретното ведомство, което е поело ангажимент. Харченето на средства за подобряването на инфраструктура работи за повишаване качеството на живот на българските граждани и подобрява условията за правене на бизнес в страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети