Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Иванов: Правителството на ПП изтърва инфлацията - това е основната пречка за влизането на България в еврозоната

Мнения

Александър Иванов: Правителството на ПП изтърва инфлацията - това е основната пречка за влизането на България в еврозоната

Александър Иванов: Правителството на ПП изтърва инфлацията - това е основната пречка за влизането на България в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
Защо Комисията по икономическа политика и иновации на парламента не успя да събере кворум и да гласува промените в Кодекса за застраховане, защо вносителите на промените ги свързват с приемането ни в еврозоната, имат ли основание, Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ и заместник-председател на комисията Александър Иванов.
 

Г-н Иванов, представители на застрахователните компании заподозряха служебния финансов министър, че с промените в Кодекса за застраховане обслужва финансови интереси извън страната?

 Да, ние имаме постъпило писмо до Комисията по икономическа политика от Националното бюро по "Зелена карта" и от Асоциацията на българските застрахователи, която представлява над 30 застрахователни компании на българския пазар. Наистина те изразяват притеснение от предложените текстове от Министерството на финансите, припознати от колегите от "Демократична България"/ДБ/ като належащи и спешни за приемането на страната ни в еврозоната. Освен това ние се запознахме и със становище на Комисията за финансов надзор, в което се казва, че няма такава регулация и не може да има такова изискване за приемането на страната в еврозоната. От ГЕРБ сме категорични, че ще се съобразим с правилата, които се изискват от всички страни-членки на еврозоната. Ние оставихме Министерство на финансите да проведе работна среща с бизнеса и да предложи работещ текст и вариант, който да не застрашава застрахователите и клиентите им. И превозвачите, и специалистите в бранша казват, че приемайки текста в този вариант съществува възможност за застрахователни измами, които, за съжаление, като риск ще бъдат пренесени върху българските граждани и бизнес с повишаване на цената на застраховката "Гражданска отговорност". Ние бяхме изключително конструктивни в този диалог, помолихме институциите и бранша да предложат на Народното събрание безспорен текст, който да гарантира нашето членство в еврозоната, както и това, че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" няма да се повиши.
 
Председателят на Комисията по икономическа политика Мартин Димитров, обаче, Ви обвини, че сте "продали мача" за еврозоната?
 
Преди две години в края на правителството на Борисов и в резултат на добър диалог с ЕК ние бяхме приети в Банковия съюз и в ERM ІІ /чакалнята на еврозоната/. Затова ние не отменяме този наш ангажимент нито пред гражданите, нито пред бизнеса. През 2020г. страната отговаряше на критериите за инфлация, но последната година и половина последното редовно правителство на "Продължаваме промяната"/ПП/ с финансов министър Асен Василев, в което участваха още ДБ и БСП, България има двойна инфлация спрямо тази в еврозоната, т.е. ние не отговаряме на основополагащите критерии от Маастрихт за финансова стабилност. Можем да спорим и по изискването за дефицит. За съжаление от правителството на ПП бе изтървана инфлацията и това е основна пречка за влизането на България в еврозоната.
 
Икономическите издания отбелязват днес позицията на агенция "Fitch Ratings", че основната пречка пред България за влизане в еврозоната ще е високата инфлация?
 
Докато 2020г. ние имахме дата за влизане в еврозоната заедно с Хърватска, те тази година ни изпревариха, т.е. явно разрушихме доверието на европейските институции с това, че не спазихме критериите за членство в еврозоната поради недалновидно управление и финансовата политика на България. Вие си спомняте, че правителството на ПП падна след вот на недоверие, внесен от ГЕРБ  заради фискалната и икономическа политика, която те водеха. Ето го и резултатът - нарушаването на критерия за инфлация. Странна ми е позицията на ДБ днес, защото те бяха в това управление. Този крах българите го виждат по джоба си. Ако ДБ смятат, че с тези циркове, които разиграват, ще накарат българските граждани да забравят, че 25% от доходите и спестяванията им изчезнаха през тази инфлация, грешат. Ние от ГЕРБ сме дясно-центриска партия, която им посочваше грешките през цялото време и сега трябва да си понесат политическата отговорност за неизпълнението на Маастрихския критерий за приемането ни в еврозоната по отношение на инфлацията.
 
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети