Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Симидчиев: Електронната рецепта ще позволи по-прецизното изписване на антибиотици

Мнения

Александър Симидчиев: Електронната рецепта ще позволи по-прецизното изписване на антибиотици

Александър Симидчиев: Електронната рецепта ще позволи по-прецизното изписване на антибиотици - Tribune.bg
Снимка:

За ваксините, недостигът на лекарства и законовите промени в тази насока Tribune.bg разговаря с народния представител от ДБ Александър Симидчиев.

Г-н Симидчиев, какъв е съветът Ви относно ваксините тази есен?

Мога да кажа аз какво ще направя. Ще се ваксинирам поне с две – противогрипната и новата антиковид ваксина. Към третия вирус, който се очаква да бъде общ пик на заразата, там единственото, което може да продължим да правим, е да пазим дистанция и да носим маска.

Електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, това крачка в правилната посока ли е?

Категорично, защото електронното изписване на антибиотици ще позволи те много по-прецизно да се отпускат с валидна рецепта. Освен това ще се проследи на какви пациенти и с какви диагнози се изписват.

Здравните системи на европейските страни имат проблеми и в някои от тях се чака дълго, за да влезеш в болница. Това може ли да се случи у нас?

Вчера четох, че в Англия над 400 000 човека чакат повече от 24 часа за спешна помощ, не за влизане в болница. Причината е, че нуждите от здравни услуги постоянно растат, а системата не е добре финансирана и изостава много. Това създава огромни проблеми не само у нас, а навсякъде по света. За сравнение, тук отделяме годишно около 400 евро на човек за здравеопазване, а в САЩ е 12 000 евро.  

Ще има ли натиск и върху нашата здравна система, защото с Европейска здравна карта пациенти и от по-богатите страни могат да си спестят чакането, като дойдат за операция тук? Британците пътуват до Литва за здравен туризъм.

Медицинският туризъм се развива от доста години в света, включително и тук. И у нас идват пациенти за зъболечение, например. Проблемът е, че системата ни като цяло не е предвидена за здравен туризъм. Тя е предвидена да обслужва населението на страната. Там е истинският проблем, защото без да можем да я финансираме адекватно и да е ефективна като организация, тя ще продължи да има същите проблеми. Това изисква генерална трансформация на начина, по който върви здравната система. Аз се надявам да стигнем до общо виждане с колегите, защото промяната не може да стане от една парламентарна група. Това трябва да стане общ проблем, с който да се заеме парламентът. Постоянно трябва да се съгласуват правилните подходи в здравеопазването.

Ще се справим ли с недостига на лекарства?

В момента нямаме достатъчно информация от цялата верига и се надявам с входираните законодателни промени да може да се валидира всяка една опаковка към даден пациент и системата да се изсветли. В момента има много дупки на информираност, т.е. знаем колко са внесените опаковки от даден медикамент в България, но не и къде са разпространени и до кои пациенти са стигнали. Като попълним дупките с информация, ще позволим на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Министерство на здравеопазването и на НЗОК да контролират системата както трябва. Надявам се, че с промените в законодателството това ще се случи. Няма да е идеално, но това не е еднократен акт, който да реши всички проблеми. По правило промяната на работеща система крие огромни рискове, ако нещо не е наред.

А кога очаквате законовите промени да са факт?!

Те са входирани и след като минат през здравна комисия, се надявам до края на ноември да минат и през пленарната зала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати