Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Симидчиев: Приемам Великденските добавки към пенсиите за предизборна мярка

Мнения

Александър Симидчиев: Приемам Великденските добавки към пенсиите за предизборна мярка

Александър Симидчиев: Приемам Великденските добавки към пенсиите за предизборна мярка - Tribune.bg
Снимка:

За решението на Конституционният съд да отмени лимитите на болниците, за случая с директора на "Пирогов" и добавките към пенсиите за Великден Tribune.bg разговаря с народния представител от ДБ д-р Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев, днес ще гласувате ли за тези добавки към пенсиите за Великден?

Това лично аз го приемам за предизборна мярка. Реално много по-смислено е да има устойчиво и постоянно увеличение на пенсиите, защото тези хора нямат нужда от еднократно подпомагане веднъж годишно по Великден, а имат нужда от постоянна подкрепа. За мен подобни неща са повече емоционално ПР-ски, отколкото решаващи проблема.

Служебният здравен министър отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, как оценявате това?

Доста от нещата, които се случват в момента - в държавата и в здравеопазването, са доста показателни за устойчивото влияние на определени политически сили върху редица системи, в т.ч. и върху здравеопазването. Въпросът е, когато дойде следващата дата за избори, хората да преценят с вота си дали тези влияния са положителни или отрицателни за обществото. Това какво ще се случи с директора зависи от неговия принципал, а в случая това е МС и респективно Министерство на здравеопазването. Като член на НС не искам да вземам отношение по въпроси, които са извън моята компетентност.

Конституционният съд също се произнесе и отмени лимитите на болниците, които се определят от НЗОК, т.е. надлимитната дейност също следва да се заплаща и това как ще се отрази на Здравната каса?

Това ще увеличи непредвидимостта, защото все пак ние трябва да имаме идея кой колко ще харчи в рамките на бюджета на Здравната каса, защото парите, които събираме за здраве, са много ограничени. Инетересното е, че се сещаме, че тези пари са ограничени, когато ги внасяме, а не се сещаме за този факт, когато ги харчим. Това е риск, който трябва да бъде ефективно управляван. Факт е, че не бива да се прави с противоконституционни мерки. Но при всечки положения трябва да имаме една придвидимост, която да гарантира, че средствата, които всеки един от нас отделя за здраве, ще стигнат до най-правилните хора.

Ще има ли усложнения за пациентите с електронните рецепти, тъй като отпадна възможността за хартиена рецепта за антибиотиците, напремер?

Аз на няколко колеги инсталирах електронните приложения на телефоните и за личното досие и за издаване на електронните рецепти. Всички виждат, че е супер лесно да се работи с тях. Така че, ако има съществени възражения по тази тема, то обикновено е свързано с друг тип интерес. Аз виждам огромно количество рецепти, които ежедневно се издават електронно и се изпълняват.

Стига да има интернет!

В голям брой от случаите, когато издаваме рецепта, това не е в условия на спешност. Спешността в истинския смисъл е спасяване на живот в момента. Тогава обикновено лекарствата са налични в екипа за спешна помощ, т.е. изписването на рецепта изисква най-малко да се отиде до аптеката. Така че аргументът се използва повече от емоционална, а не от рационална гледна точка. Спирането на интернет се случва изключително рядко. На мен за последните 10 години мобилният интернет ми е пропадал само веднъж - за половин час.

Удовлетворен ли сте от решението на парламента за заплащането на лечението за пациенти с редки заболявания и след 18 годишна възраст?

Това решение за мен бе изключително позитивно, защото то стана много бързо и експертно, при това с абсолютна подкрепа на цялата зала. Нямаше парламентарна група, която да гласува "против". Това са генетични заболявания в голям процент от случаите. На практика те възникват с раждането на индивида. От тази гледна точка започнатото лечение, което не свършва на 18 годишна възраст на пациента, е нелогично да спре след навършването й. Над 18г. всеки поема своята отговорност да се осигурява, а ако е в университет го осигурява държавата. Но когато говорим за редките заболявания, тогава това е отговорност на нас като общество индивидът да продължи лечението си. Много се радвам, че постигнахме рядко виждан консенсус по въпроса вътре в зала.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети