Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Соломахин: Страната ни е един от най-добрите софтуерни разработчици в Европа

Мнения

Александър Соломахин: Страната ни е един от най-добрите софтуерни разработчици в Европа

Снимка:

Нашите специалисти по нищо не отстъпват на ИТ кадрите в Западна Европа и в САЩ, категоричен е Соломахин

Александър Соломахин е CIO на българската компания "Перси" ООД. Завършил е военното училище „Тодор Каблешков“. В компанията е от 25 години. Обича бързите коли. В свободното време предпочита да е вкъщи и да чете книги.  

Казвате, че България е абсолютен фактор в ИТ индустрията в Източна Европа, една страхотна новина, нека обаче да разкрием на какво се дължи това?

В България има много добри и подготвени кадри в ИТ сектора. Те по нищо не отстъпват на ИТ кадрите в Западна Европа и в САЩ. Със сигурност можем да кажем, че  българските ИТ специалисти, които работят в България, вече имат  по-добър стандарт на живот и по-добри условия за работа в сравнение с тези в Германия например и дори Великобритания.

Според данни на Агенцията по заетостта, бизнесът има нужда от повече от 320 000 квалифицирани работници, над 22% от които са ИТ специалисти. Може ли обаче образователната ни система да подготви по адекватен начин тези кадри и да отговори на нуждите на ИТ сектора?

В момента има само няколко университета и училищата в България, които могат да отговорят на изискванията на ИТ сектора. Със сигурност най-доброто образование, което е свързано с информатика, информационни технологии, инженерни науки се получава в Софийския университет и Техническия университет в София. Определено ни трябват повече кадри, по-добре подготвени. Затова ние от ИТ сектора много често призоваваме все повече млади хора да се преориентират към нашия сектор, да записват курсове, допълнителни квалификации, защото гладът в ИТ индустрията е много голям, съответно средното заплащане е четири пъти по-високо от средното заплащане в страната. Това означава, че действително младите хора могат да бъдат мотивирани да получават високи доходи в България, да живеят в собствената си страна и да се реализират тук, а не да емигрират.

Секторът определено е атрактивен за младите хора, с какво ги привлича?

Освен по-доброто заплащане, повечето компании в сектора предоставят и много големи социални придобивки – като различни ваучери за храна например. Много често се организират и тийм билдинги. Една от основните привилегии е ръст в кариерата. Много бързо можеш да се издигнеш в ИТ индустрията. Секторът действително се развива много бързо. Вече преминава 3% от БВП на страната. Ако в България в момента има подготвени ИТ кадри от порядъка на още 50-100 хиляди, със сигурност ИТ индустрията може да ги поеме и тези хора да бъдат назначени, което определено ще намали безработицата още повече. Пак повтарям – в нашия сектор гладът за кадри е много голям и виждате,  че това е един от секторите, който първи започна да внася кадри и от чужбина.

Какъв е приносът на страната ни в ИТ сферата в Европа, с какво можем да се похвалим?

Страната ни е един от най-добрите софтуер разработчици в Европа. Имаме много добри хардуер специалисти. От доста време сглобяваме супер компютри. С това може да се похвали и нашата фирма „Перси“. Имаме вече разработен такъв супер компютър за наш клиент с осем процесора в едно цяло. Решението на правителството един от суперкомпютрите на Европа да бъде в България, ни прави първенци в това отношение. Нашата ИТ индустрия ще помогне за това той да бъде обезпечен по най-добрия начин и да бъде един от най-добрите в Европа.

Какви са предизвикателствата пред сектора през следващите години?

Желанието ни е нашият сектор да продължава да расте и да можем да достигнем по-високи нива от БВП, защо не 5%, защо не 8%. Със сигурност една от най-големите пречки, за да растем, това е осигуряването на достатъчно кадри, нови работни места, привличането на още повече големи международни компании. Вие виждате, че това е един от секторите, в който има най-много чуждестранни инвестиции в България. В страната се струпват световни гиганти. Ако искаме да привлечем и още, със сигурност трябва да подобрим и образователната система, да я съсредоточим в този сектор, за да можем да растем. Това означава, че ще расте  и икономиката на България. По начина, по който се развиваме, с бурни темпове, България спокойно може да реализира през следващите години един икономически растеж над 5 %, който да се дължи основно на ИТ индустрията.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема