Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Йорданов: Събитията в България с основание се вписват в хибридна война на Москва срещу ЕС

Мнения

Александър Йорданов: Събитията в България с основание се вписват в хибридна война на Москва срещу ЕС

Снимка:

Събитията в България с основание се вписват в хибридна война на Москва срещу ЕС, коментира пред Агенция „Фокус“ евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов.

„Целта на тази война е да се отслабва една отделно взета европейска държава, независимо коя е тя, в случая това е България и в нея да се направи пробив. Обикновено се казва тя да стане „Троянски кон“ в Европа. В случая обаче в България се оказа, че ние имаме много троянски коне. Имаме партии проруски открито, имаме правителство, което очевидно действа така, защото, както обърнах внимание, отстранява точно хората, които са се противопоставили на руската шпионска мрежа“, подчертава евродепутатът. Той напомни, че ДАНС е провела операция срещу чужда шпионска мрежа, а участниците в операцията са уволнени. Евродепутатът обръща особено внимание, че в писмото до ЕП на десните евродепутати от ГЕРБ и СДС се изказва тревога по повод техниката на разпространяване на лъжи, на дезинформация, на заплахи към опонентите, използвана от вътрешния министър Бойко Рашков.

„И тук мога да кажа и една новина –във вторник тази наша група на депутати от ГЕРБ и от СДС ще имаме среща с председателя на групата на ЕНП в ЕП господин Манфред Вебер, където ще се опитаме отново да представим ситуацията у нас и да изразим нашата тревога за демокрацията в България“, разясни Йорданов.

Според него в момента служебното правителство е маша в ръцете на българския президент Румен Радев.

„В момента ние нямаме парламент и няма кой да контролира действията на назначените за министри на това служебно правителство. А не може да има демокрация истинска, когато няма контрол върху изпълнителната власт, парламентарен контрол, още повече, че очевидно член 1 на българската Конституция ясно казва, че България е Република с парламентарно управление“, безпокои се евродепутатът от СДС. По думите му трябва сериозно да се погледне на предупрежденията на политолози и социолози, че някой ни подготвя за вариант президентска република.

„И лицето на този някой е Румен Радев. А най-вероятно в това участва и така нареченото олигархично задкулисие. И това е очевидно. Олигархията винаги много по-лесно може да се разбере с един президент, начело на една държава, който има цялата изпълнителна власт, отколкото да трябва да се разбира с един куп депутати, партии в един парламент, който е демократичен“, предупреди Йорданов. По думите му обикновено в малките държави движението към президентска власт обикновено се изражда в авторитарен режим, а и някъде в диктатура. Той попита и как, докато беше премиер Борисов, се намираха пари за всичко – и за пътища, и за пенсии, и за увеличаване на заплати, и изведнъж идва едно правителство и „започва да мрънка, че уж нямало пари“.

„В началото на нашето писмо ние обръщаме внимание, че всичко, което се случва в България, се осъществява от президента Румен Радев с цел предизборна кампания, т.е. симпатичните негови партии да получат един по-добър резултат, да им се помогне по някакъв начин чрез служебното правителство, но и с далечната цел през есента, през ноември месец Румен Радев да стигне до втори президентски мандат“, посочи Йорданов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още