Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андрей Райчев: Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ от властта

Мнения

Андрей Райчев: Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ от властта

Снимка:

Виждаме могъщо присъствие на ГЕРБ на всички места, посочи социологът

ГЕРБ запазва доминиращото си положение – това е първият основен извод от местните избори. Голямото „но“ обаче идва от ситуацията в София, където изборите са най-символични и най-много граничат с политически избори. Това коментира социологът от „Галъп“ Андрей Райчев пред БНР.

Цяла серия от кметове получиха много висока лична оценка от избирателите си и пряко преизбиране – повечето от тях са от ГЕРБ, допълни социологът. „Виждаме могъщо присъствие на ГЕРБ на всички места. Няма място, където ГЕРБ решително да е загубил“, каза още той.

 „ГЕРБ имат всички основания да са доволни. През тази година това са два избора, в които не беше сигурно, че ГЕРБ ще спечели – майските европейски и местните. Със сигурност те запазиха своето доминиращо положение в България. Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ в момента и се опитват да направят това“, подчерта Райчев.

Лъжицата катран в меда според социолога идва от реалния факт, че кметът на София Йорданка Фандъкова от 60% на миналите избори се озовава на 35 сега.

8% разлика с Мая Манолова е сериозна разлика, но ако се съберат хората, които са гласували против Фандъкова, ще се види „значимо предимство на противниците“, смята социологът.

„Тоест, има пукнатина в ГЕРБ, но дали тази пукнатина ще се окаже пробив, не е ясно. /.../ Пукнатина се вижда с просто око, но дали е пробив всъщност зависи от тези избиратели на „Спаси София“ и „Демократична България", които имат да се изкажат сега по въпроса - да победим статуквото или все пак да си останем в традиционната поза главно да се бием с левите", коментира Андрей Райчев.

„Мая Манолова не е Радев и ситуацията в София не е точно ситуацията Радев – Цачева“, поясни социологът.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема