Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андрей Райчев: Изгражда се коалиция БСП – ДПС

Мнения

Андрей Райчев: Изгражда се коалиция БСП – ДПС

Снимка:

Доц. Гълъбов: Въстание с пореден номер не е велико

"Изгражда се коалиция БСП - ДПС. Те не крият това, това е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна след доста хадни отношения помежду им.  Досега те символично си прехвърляха поклони, а сега си взаимодействат". Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев в коментар на общото искане на БСП и ДПС за преждевременно освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание.

Двете партии си взаимодействат и са разширили атаката си върху Бойко Борисов с атака и върху Караянчева. Според социолога така те печелят две неща- демонстрират сила, защото вече са заедно в анти-ГЕРБ коалиция, второ - тя не е много силен играч“, посочи Райчев. Трябва да се подчертае и че за ДПС е важно да покаже, че няма връзка с ГЕРБ, а и за ГЕРБ напоследък е важно да подчертае това.

Според Райчев нещата са се променили от края на август и началото на септемри „управляващите видяха, че митингът не нараства, студентите си заминаха и те оцеляват, въпреки огромната турболенция, в която живеят. Помислете и какъв ужас е да не можеш да стигнеш до работното си място с месеци, а си министър-председател. А твоят опонент ходи през тъплата, речи държи. Това е лошо“.

Райчев не намира за изненадващо или популистко думите и обещанията на Борисов за магистрали и заплати.  Той не е отстъпил от онова, което е декларирал още през лятото, че ще се оттегли и "ще бъде шеф в ГЕРБ, но няма да бъде шеф в страната":

"Той не се готви за власт, не постила своята власт. Той показва максималното, което през 10 години ГЕРБ е заработил и се мъчи да получи възможните гласове на тези избори. Аз изключвам това да бъде някакво мнозинство за него".

Социологът беше категоричен по темата с резолюцията в ЕП, че „България никога не трябва да се чувства така и да ходи да изнася вътрешните си разправии в Европа“. Политологът доц. Антоний Гълъбов пък е на мнение, че НС трябва да отговори на тази резолюция.

Той коментира, че дискусията в парламента по исканата оставка на Караянчева е била слаб и много агресивен политически сблъсък. Според него не са били спазени поне три принципа:

"Първият - не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход. Втори - когато се спори, не се атакува лично опонентът, не се уронва неговото лично достойнство. Трето - когато става дума за парламентарен дебат, водещо трябва да е разбирането за респекта на институцията".

Във връзка с предстоящото в петък Велико народно въстание, политологът заяви, че то не може да е велико, след като има пореден номер: "Великите неща са еднократни", подчерта той. „Блед опит на желание“ – така определи той днешната демонстрация на студентите пред СУ.  


Коментари (2)

КАКТО ВИНАГИ АНТОНИ ГЪЛЪБОВ Е ИНТЕЛИГЕНТНО КОРЕКТЕН И ТОЧЕН В ИЗКАЗА СИ ЗА РАЗЛИКА ОТ БИЗНЕСМСНА РАЍЧЕВ
15.10.2020 19:29 / Отговор
КОГАТО В РАЗЦЕПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ УЧАСТВАТ 2 СУБЕКТА:.............. 1.РУСИЯ(ЧРЕЗ БСП И ЛУМПЕНА)
2.ТУРЦИЯ(ЧРЕЗ ДПС И ДОГАН)
ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВА КРИТИЧНО!
ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТАМЕ НА:
1.ГЕРМАНИЯ(МЕРКЕЛ)
2.НАТО
15.10.2020 19:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема