Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андролова пред Tribune: И проф. Герджиков, и Лозан Панов могат да смутят Радев с умни аргументи

Мнения

Андролова пред Tribune: И проф. Герджиков, и Лозан Панов могат да смутят Радев с умни аргументи

Президентът изпомпва и е присвоил емоционалния ресурс на БСП без изобщо да обръща внимание на Нинова, смята журналистката

Г-жо Андролова, зеленият сертификат вече е задължителен у нас за всички дейности на закрито, както и за медицинските работници. Новата заповед на министър Кацаров предизвика напрежение сред медици и служители в лечебни заведения и социални центрове, тъй като голяма част от тях нямат зелен сертификат. Още след обявяването на новата мярка започнаха да се извиват опашки за тестове и ваксини. Хората изразяват своето недоволство масово. Какво според Вас ще произлезе от новата разпоредба, ще има ли необходимия ефект за преодоляване на здравната криза и насърчаване на ваксинацията или по-скоро недоволството сред хората ще стане още по-осезаемо, какъв е вашият коментар?

Румен Радев назначи Стойчо Кацаров за министър на здравеопазването напук, именно защото Кацаров беше настроен скептично към ковид кризата и мерките, които се предприемаха от предишното правителство. Самият Радев, когато вдигна юмрук пред президентството, обясни в революционен стил, че правителството на ГЕРБ плаши протестиращите с ковид, горяха се маски тогава и т.н. Тоест, убеждаваше ни, че опасност няма, има нарочна психоза за политически цели. Една теза, която е страшно нелогична, защото няма правителство по света, което да получава предимства от спиране на икономиката и ограничаване на дейностите на хората. Стойчо Кацаров често е изразявал мнение срещу мерките, затова беше възнаграден с поста министър. В този смисъл как бихме могли да очакваме от него да се справи успешно с поредната ковид вълна?! Преди да стане министър Кацаров наричаше сертификатите „дискриминация“ и „отнемане на права“, а сега му се налага да ги въвежда. Естествено, че няма да действа с разбиране и управленски такт.

В европейските страни има зелени сертификати отдавна, но изискването за тях се наглася гъвкаво спрямо ситуацията. Изискват се за едно, после постепенно се разширява обсега на местата, където за необходими. Има плавен и удобен за гражданите преход. В по-културните държави зелените сертификати не се ползват като бухалка, за да се въведе натиск за ваксиниране. Напротив, те се въвеждат категорично в страни с над 80% ваксинирано население. А Стойчо Кацаров ги въвежда, за да принуди българските граждани да се ваксинират спешно, защото иначе няма да могат да извършват обичайните си дейности. Изведнъж забрави за собствените си думи, „отнемане на права“ и пр. Когато имаш 80% ваксинирани, може да притеглиш останалите 20% към въведените правила. Когато имаш 20% ваксинирани, останалите 80% ще предизвикат протести, ще възникнат затруднения в обществените дейности, икономиката ще зацикли. Защото 80% скептицизъм не може да се реши бързо и чрез техническа принуда. Това е проста математика на социума. Трябва да имаш критична маса на одобрение или поне на разбиране в обществото. Има много изследвания в областта на ненасилствените методи за управление на поведението на гражданите. Включително за технологиите за комуникация от човек към човек (както е в интернет), а не само еднопосочните медии, каквато е телевизията например. Знанието е най-важният аспект в процеса по договаряне и упражняване на властта. Когато става дума за демократична власт.

Ще се отрази ли според Вас това решение на служебното правителство за въвеждане на „зеления сертификат“ на предстоящите избори?

Най-малкото всички партии ще използват решението на служебния кабинет в предизборните си кампании. Зелените сертификати не са защитна мярка за гражданите. А са принудителна мярка за ваксиниране, което ще подразни много хора. Зелените сертификати трябваше да се въведат през лятото, когато хората имаха възможност да бъдат спокойно навън, и постепенно щяха да се адаптират към това изискване. Което можеше да варира за едни или други ограничени обекти, и сега просто да си разшири обсега.

Служебният кабинет проспа лятото за подготовка. И когато болниците се претъпкаха и умират по 100 човека на ден, министърът започва да действа алармено и да прави грешки. Безспорно трябва да има мерки за ограничаване на заразата. И дори са много закъснели. Но това не означава да се затрудняват неваксинираните лекари и останалия медицински персонал да ходят на работа. Не означава в рамките на няколко часа да затвориш училищата. Тотална недомислица. Естествено, че клакьорите на Радев ще приветстват грешките на служебния кабинет. Но ковид пандемията е базовия дискурс на света в момента. Начинът, по който кабинетът се справя или не се справя с този проблем, показва има или няма управленска интелигентност. Не можем да се движим кръгово, разбирате ли, трябва да се придвижваме напред. И изборите са начин да си помогнем. Кризите са трупане на съвкупно познание. Хубаво е да се гласува през факти, а не със ситуационни емоции, породени от драматичен популизъм.       

В този ред на мисли какви са прогнозите Ви за вота на 14 ноември? Как бихте коментирали профилите на основните претенденти за президентската институция?

Ще бъдат много интересни избори. Проф. Герджиков е интелигентна находка, в него има потенциал за успех, но кампанията му не се развива по правилния начин, което може да го дръпне назад. Трябва щабът му да работи повече за очертаване на политическия му профил. Необходима му е повече изразителност, повече политическа категоричност, по-ясно обосновани тези, по-интересна комуникация през медиите. Под мотото за обединение, проф. Герджиков не смее да атакува вербално своя опонент дори за очевидни грешки. Много смешки за гафовете на Радев се въртят из мрежите, но тази особено ме забавлява: „Оказа се, че Конституцията на Република България нарушава правата на Кирил Петков“. Радев не може да издържи на интелигентна политическа интервенция. Не е достатъчно силен в тази посока. Той изглежда силен единствено на фона на войната с ГЕРБ. Радев е устойчив на войни, но в грубия им план. Ако бъде принуден да се защитава в интелектуални форми, да употребява по-смели мисловни структури, той ще отстъпи. И проф. Герджиков, и съдия Лозан Панов биха го смутили силно, ако решат да го нападнат с умни аргументи. Но както виждаме, не го правят. Радев е инатлив, малко притеснителен, мрачен, чувствителен на интелигентни удари.

Всяка битка има своята сложност и множество нива, за които трябва да се подготвиш. Ако нямаш екип, който да инвестира в теб своя множествен ум, не можеш да успееш. Мина историческото време на пълководците с едно копие и проста полева тактика. Човешкият мозък е по-сложен терен за войни. За да спечелиш умовете на хората се изискват многовекторни усилия на талантливи екипи.

„Галъп“ са доста груби в прогнозите си за Радев на първия тур. И пораждат особен вид скука. Но като гледам полустаранието на ГЕРБ, започвам да се питам: а ГЕРБ искат ли наистина и на всяка цена да спечелят президентските избори; защото веднага ще последва конструирането на една небезопасна партия на Радев. Президентът много силно дразни ГЕРБ, но не е ли по-добре да е в кошарата на президентската рамка, макар и често да я прехвърля?! Ще припомня легендарната и малко вулгарна фраза на Линдън Джонсън за шефа на ФБР Едгар Хувър: „По-добре да остане вътре в палатката и да пикае навън, отколкото да излезе навън и да пикае вътре“. Президентството дава някои предимства за Радев, но му слага и тежки политически белезници. Ако спечели изборите, ще бъде ограничен в следващите пет години. Колкото и да изкача извън правомощията си, Радев няма да е изпълнителна власт. Ще си остане един политик, поздравяващ ни за Нова година. Не считам, че Радев ще успее на първи тур. А за втория тур нищо не може да се предвиди. Съдия Лозан Панов стои много добре в публичното пространство, комуникира фокусирано и ясно, има приятно, елегантно излъчване. Има по-добре организирана вербализация на тезите си, както и по-ясни тези. Но изначалната му партийна подкрепа е много тясна. Партизацията при президентския вот е важна и не бива да се подценява, партийните ядра не са пренебрежим вот. Те най-често са решаващият вот.

Що се отнася до парламентарните избори, как виждате картината там, социологическите проучвания сочат категорично ГЕРБ като първа политическа сила, новата формация на Асен Василев и Кирил Петков засега остава трета след БСП, а доверието в „Има такъв народ“ определено се срина след двата неуспешни опита да сформира правителство. Някои експерти казват, че се очаква битка между Бойко Борисов и Румен Радев през „Продължаваме промяната“. Вие как смятате?

ГЕРБ ще са първа политическа сила и ще се мобилизират максимално. Не е много ясно дали „Продължаваме промяната“ е точно прокси на Радев, макар да се роди през служебния кабинет на президента. Тези хора бяха натискани и подготвяни за връщане в политическото пространство още при управлението на ГЕРБ при ковид кризата. Появиха се група „експерти“, които искаха да спасяват нацията, като извадиха предложения за масово тестване. После през президентската трибуна същите хора представиха някакви проекти за модернизация на България. Определено Радев беше ползван за трансмисия на авторитет и политическо влияние, така да се каже да извади от колбата новата политическа формация. Но кой е вложил тези хора на президентската скамейка, откъдето да се повдигнат на пръсти, остава неясно. САЩ нямат намерение да поддържат парламентарен хаос, който им пречи да решават намеренията си. Така че определено ще се търси коалиционен кабинет и ГЕРБ са основната сила. Друг е въпросът дали ГЕРБ не искат да си почиват още известно време. Защото не желаят да вземат непопулярни решения и дори се надяват някое правителство бушон да извади горещите картофи, а те само да се посмеят отстрани. Отстъплението за Северна Македония, позициите за гей браковете, високите цени на газа и електроенергията, решението за нови ядрени мощности с частен инвеститор, съгласието за по-широки правомощия на външните играчи на териториите на военните ни бази, проблемните ТЕЦ-ове, смяната на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“ и др. Това са теми, от които всеки партиен кабинет бяга. Затова все повече се говори за експертни правителства с неясна подкрепа от плаващи мнозинства. Всяка партия ще си вкара свои хора, маскирани като непартийни експерти, и ще източва ползи, а реално негативите ще остават за експертния кабинет-бушон. В такава безотговорна среда е възможно всичко да се случи. Ако „Продължаваме промяната“ не се коалира с ГЕРБ, а търси някакви странни и невъзможни компбинации, можем да сме сигурни, че се върви именно към този сценарий. А и самите герои – Асен и Кирил, изглеждат точно този формат.

Лидерът на БСП заведе дело срещу Вас, варненската социалистка Албена Шавел, главния редактор на pogled-info Румен Петков и политоложката Татята Буруджиева „за невярна и клеветническа информация и за обидни коментари“ във Фейсбук, сметките са ви запорирани, има отворена подписка във ваша подкрепа. Какви действия Вие самата предприемате, за да се защитите, как смятате, че ще излезете от тази неприятна ситуация?

Съдебните дела, които Корнелия Нинова води срещу журналисти, политолози, общественици и фактори от собствената ѝ партия, са много тъжни и нелепи. Като публична фигура от политическия хоризонтал и вертикал, Корнелия трябва да е наясно, че ще бъде критикувана, иронизирана и посочвана. Нинова унищожи възможността БСП да поеме властта и то в период на сериозна криза. Може да се каже, че тя е виновна за колапса на политическото пространство у нас, защото БСП дълго време беше втора политическа сила. Съвсем логично е при загуба на доверие към ГЕРБ, именно БСП да поеме властта, докато ГЕРБ си почиват. Но Корнелия Нинова е толкова екстремно безпомощна да вдигне партията си, че е тъжно да я наблюдава човек. Всъщност Корнелия непрекъснато се защитава с мантрата, че вътрешната ѝ опозиция била в колаборация с ГЕРБ. Но се оказва, че точно тя е най-удобната за ГЕРБ ръководителка на БСП, тъй като търкаля яко партията по стълбището надолу. И ако продължа политическата истина, видима с най-просто и непредубедено око, то трябва да отбележа, че вътрешната опозиция на Корнелия е в странна колаборация с Румен Радев. Корнелия знае това и не може да се побере в кожата си, че е изработена. Не понася Радев, но се налага партията ѝ да гласува за него. Радев я доминира в собствената ѝ партия, и това е непоносимо за нея. Той изпомпва и е присвоил емоционалния ресурс на БСП без изобщо да обръща внимание на Корнелия. Тя се чувства затисната, на втори план в собствената си партийна схема. И не може да намери изход от този дългосрочен капан на намаляващо значение и загуба на личен авторитет.  


Топ новини

виж още

Актуална тема