Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Бизнесменът – политик

Мнения

„Герои на новото време“: Бизнесменът – политик

Снимка:

Веселин Марешки е български политик и предприемач, лидер на ПП„Воля –Българските Родолюбци”. На 52 години от Варна. Семеен, с две деца.

Роден е на 26 март 1967г. във Варна. Завършва средното си образование в математическата гимназия „Д-р Петър Берон”. Висшето си инженерно образование започва в руската столица Москва, където учи в МГТУ “Станкин” три години. Връща се в България и се дипломира в Техническия университет във Варна. През 2004 г. придобива специалност „Здравен мениджмънт“ в Икономическия университет в морската ни столица.

Неговата дейност на фармацевтичния пазар и на пазара с горива е своеобразна революция.

През 1991 г. основава аптеки “Марешки”, най-голямата верига аптеки в България, с над 400 обекта. Веселин Марешки завързва първите си връзки във фармацевтичния бранш в СССР. В периода между 1991 г. и 1992 г. успява да навлезе в прохождащия тогава пазар на лекарства в България.

Към средата на 2012 г. е собственик на аптеки в повечето големи градове на България. Притежава дялове в 46 компании с разнородна дейност. Собственик е на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм“ и „Варна фарма холдинг“. Лично и чрез „Варна фарма холдинг“ притежава 100% от Медицински център „Младост“. Посредством сестра си, Марешки притежава 98% и в трета фармацевтична компания – „Юникомс фарма“, управлявана от Дилбер Вайсалова. Фирмата „Варна фарма холдинг“ притежава над 70 аптеки на територията на град Варна. Посредством нея бизнесменът притежава и „Диджител“, занимаваща се със строителство и дизайн. Собственик е и на „Юнисофт солюшънс“ ЕООД и „Тракия-ТД“. Чрез „Варна фарма холдинг“ през февруари 2010 г. Веселин Марешки придобива и сградата на БТК в морския град, заедно с още две сгради, на обща стойност 16 млн. лв.

През 2015 г. Веселин Марешки влиза и в петролния бизнес, анонсирайки пред обществеността, че строи бензиностанция, за да снабдява собствените си фирмени автомобили. Компанията, с която Марешки строи първата си бензиностанция във Варна, е „Трейднет Варна“ ЕООД, регистрирана в края на 2010 г. Бензиностанцията е първата от веригата “ВМ Петролеум”, с която Марешки обяви, че повежда битката с картела в горивата. Бензиностанциите вече са 17 в цялата страна.

Политическата кариера на Веселин Марешки започва през 2005 г. Тогава той основава партия Национално двежение за свобода и демокрация/НДСД/. През 2007 г. Марешки става общински съветник, а след това и заместник-председател на Общинския съвет във Варна, избран от листата на партия „Ред, законност и справедливост” /РЗС/. Скоро след изборите напуска партията. През 2007 г.създава политическа партия Либерален алианс. През 2012 г. прави коалиция с РЗС – „за РЗС с Марешки”.

На местните избори през 2011 г. Веселин Марешки участва като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от ВМРО-НИЕ, ПД”Социалдемократи”, БСДП, и партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”. На първия тур на изборите е втори и отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов. На втория тур губи, като получава подкрепа от 40.50% или 47 565 гласа.

През ноември 2012 г. издига кандидатура за конституционен съдия на проф. д-р Валентина Попова с изявление от самия него. В същата година Веселин Марешки регистрира и интереси в спорта. През юли 2012г. той става собственик на Локомотив-Пловдив. Напуска отбора след края на сезон 2012/2013, като опростява 2.5 млн. дългове на клуба към него.

На президентските избори през 2016 г. Марешки е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Трифонов Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Живков Петров. Получава 11,17% или подкрепата на 427 660 български граждани, което му отрежда четвърто място на първи тур.

В края на 2016 г. Веселин Марешки създава движение ВОЛЯ, след като на президентските избори през същата година получава 11,17% или подкрепата на 427 660 гласа, което е своеобразен рекорд за мажоритарен кандидат.

На изборите през 2017г. ПП ВОЛЯ се пребори за 12 места в парламента.

В момента Веселин Марешки е зам.-председател на Народно събрание на Република България.

Позициите, които защитава партията, чиито лидер е Марешки, са, че доходите на българите и семейните ценности са на първо място.

„Успехът на всяко управление се мери по джоба на българите! Няма друг критерии. И по този критерии партиите, управлявали през последните 30 години, тотално се провалиха”, смята Марешки.  Като политик той продължава и битката с картелите.

„Битката с картела е моята визитна картичка. Тя стана и приоритет на партия ВОЛЯ. Не мога да се съглася българите да бъдат всекидневно ограбвани по този брутален начин”, изтъква лидерът на партията. Позицията му за Истанбулската конвенция също е непроменена.

„ВОЛЯ ще брани България в Брюксел от опитите на всякакви безродници да ни натрапят трети, пети пол, гей бракове, Истанбулски конвенции”.

На 1 март 2018 г. Марешки прие поканата на европейските патриоти – Движение за Европа на нациите и свободите, да се присъедини към това европейско семейство. Той обяви, че ВОЛЯ ще работи за силна и независима Европа.

„Старите лидери показаха слаби характери, влязоха в зависимости, предадоха проекта Обединена Европа. Ние и нашето Движение за Европа на нациите и свободите искаме силни нации, силен съюз, който не зависи нито от САЩ, нито от Китай, нито от Русия…или от когото и да било. Европа трябва да върне самочувствието си и да се отърси от подчинената роля”, категоричен е Веселин Марешки.  

 

 


Коментари (1)

За Марешки Да е жив и здрав, но да се маха от политиката.
Този човек е откровено прост, няма капацитет, интелигентност, ниво.Махленска история - и приказките му и поведението.
Ясно е, че бизнеса го прави друг, той е послушкото- не може повече.
Да не дава акъл на хората, просто няма и за себе си.
14.12.2019 16:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема